Opera: Giacomo Puccini: Madame Butterfly

5. 10. 2008

V čast 150. obletnici rojstva italijanskega opernega skladatelja Giacoma Puccinija, bodo v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru uprizorili prenovljeno predstavo Madame Butterfly režiserja Roberta Lagane iz leta 2004.

Opera Madame Butterfly sodi med najbolj značilna Puccinijeva dela.

Puccini je skupaj z libretistoma iz precej trivialnega Belascovega besedila ustvaril pretresljivo glasbeno dramo.

Glavno junakinjo je prelevil iz patetične lutke v oprijemljivo osebnost, veliko tragično junakinjo, ki se iz otročje nedolžnega dekleta razvije v odraslo in razumevajočo žensko.

Butterfly je vrhunska Puccinijeva kreacija tipa krhke junakinje, ki je značilen za večino njegovih oper. Ob snovanju partiture je Puccini pomembno razvil svoj glasbeni jezik in ga obogatil z vplivi vzhodnoazijskih lestvic. Naslonil se je na vsaj sedem japonskih napevov, tako da iz opere veje pravi eksotični duh.

Ljubezenska drama med ameriškim poročnikom Pinkertom in gejšo Čo Čo San, ki jo spozna med pristankom na Japonskem ter se kasneje z njo poroči. Čo Čo San mu podari srce in se odreče svoji veri, ter prevzame vse običaje Zahoda.

A kmalu mora poročnik nazaj na morje. Pretečejo tri leta in Butterfly s svojim sinom nestrpno pričakuje vrnitev moža. A on se ne vrne sam. Na poti je namreč pozabil na mlado Japonko in se poročil z Američanko.

Čo Čo San sprejme novico ponosno - namesto sramotnega životarjenja zapuščene ženske, izbere častno smrt.

Zasedba:

Olga Romanko k.g. ter Kikuko Teshima k.g. kot Čo Čo San, Irena Petkova in Monika Bohinec k.g. kot Suzuki, Daniel Magdal k.g. ter Žiga Kasagič k.g. kot B. F. Pinkerton, Kate Pinkerton v izvedbi Svetlane Čursine ali Martine Ledinek - Nikić, Armando Puklavec ter Jaki Jurgec kot Sharpless, Matjaž Stopinšek in Dušan Topolovec kot Goro, Dušan Topolovec (Princ Jamadori), Valentin Pivovarov, Marko Mandir (Stric bonec, budistični duhovnik), Alfonz Kodrič (Cesarski komisar), Sebastjan Čelofiga (Matičar), Dada Kladenik (Čo Čo Sanina mati), Matjaž Vezonik (Yakuside), Mojca Potrč (Sestrična).

Premiera "japonske tragedije" Giacoma Puccinija, v dveh dejanjih na libreto Giuseppeja Giacose in Luigija Illice ter po drami Madame Butterfly Davida Belasca, se bo zgodila 11. oktobra 2008 ob 19:30 v veliki dvorani SNG Maribor Opera in balet.

Fotografija www.sng-mb.si, promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc