Naša znana balerina Nina Noč nam je zaupala, kaj te dni bere, gleda in posluša

15. 12. 2023
Naša znana balerina Nina Noč nam je zaupala, kaj te dni bere, gleda in posluša (foto: DARJA ŠTRAVS TISU)
DARJA ŠTRAVS TISU

Profesionalna baletna plesalka nam je zaupala več o njenem kulturnem življenju.

Moja najljubša skladba vseh časov je: Izbira je odvisna od dnevnega razpoloženja, so pa pri vrhu priljubljenosti zagotovo hiti skupine Queen.

Trenutno poslušam: Glasbeni repertoar prihajajoče premiere, in sicer Maurice Ravel: Bolero ter Frederic Chopin: Nocturnes. V prostem času pa vse, kar mi predlaga moj Apple Music.

Knjiga, ki je imela največji vpliv name: A Body of Work: Dancing to the Edge and Back, David Hallberg. Znameniti baletni plesalec je v knjigi opisal, kako se je psihično in fizično več let boril s poškodbo, ki ga je ustavila prav na vrhuncu njegove kariere.

Trenutno gledam: Pravzaprav trenutno nič, saj mi tempo dela v Operi tega ne dopušča. Si pa ob prvi priložnosti želim ogledati še zadnjo sezono serije Krona (angl. The Crown).

Najljubši filmi: Revni milijonar, Bohemian Rhapsody, Veliki Gatsby, Dežela La La, Ujemi me, če me moreš, Pianist, Briljantina, Umazani ples ...

Najljubše galerije in muzeji vseh časov: Galerija v Londonu, ki sem jo imela priložnost obiskati, in Louvre v Parizu, za katerega upam, da ga vidim v bližnji prihodnosti. Zelo rada pa zavijem tudi v našo Narodno galerijo.

Najboljša razstava, ki sem jo kdaj videla: Vsaka razstava, ki si jo ogledam, se mi vtisne v spomin, saj je vsaka po svoje posebna. Težko bi izpostavila najljubšo, to je skoraj tako nemogoče kot določiti najljubšo vlogo, ki sem jo do zdaj odplesala. V vsaki je ujet svoj čar.

Če bi zadela na loteriji, bi kupila: Verjetno bi denar investirala v nepremičnine.

Najljubši podkast: Uf, teh je veliko. Me pa vedno znova navduši Jay Shetty.

Najljubši kraj na svetu: Eden izmed ljubših, ki sem jih obiskala, je zagotovo Grčija z vso njeno bogato kulturno zgodovino.

To zimo se najbolj veselim: Pravljičnega decembra in naše večne klasike, Hrestača. 

Ko je govora ravno o baletni umetnost, pa vas lepo vabimo, da prisluhnete tudi pogovoru s še eno našo vrhunsko baletno profesionalno plesalko, Valentino Turcu, ki ga v okviru Mastercard podkasta navdiha vodi Borut Pahor. 

Fotografije Darja Štravs Tisu in Profimedia