Mathieu Amalric

Letnik 1965. Francoski filmski multipraktik. Režiser, scenarist in igralec. Eden najboljših svoje generacije. V rokah ima tri cezarje za igro, za Turnejo pa je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo.

Mathieu Amalric

Pri filmu je začel kot asistent režiserja, dokler ga en od režiserjev ni postavil pred kamero. »Kako sem sploh postal igralec? Bil sem tako plašen. Še danes me je strah. Vedno imam občutek, da mi ne bo uspelo.«

Domačo in mednarodno javnost je najbolj očaral z glavno vlogo v filmu Skafander in metulj (The Diving Bell and the Butterfly, 2007) Juliana Schnabla. Odigral je Jeana-Dominiqua Baubya, nekdanjega urednika francoske Elle, ki je leta 1995 po kapi ostal skoraj popolnoma paraliziran – premikal je lahko le levo veko. Poslej je z zunanjim svetom komuniciral le z mežikanjem, a mu je kljub temu uspelo narekovati svoje spomine, in sicer tako, da mu je asistentka neštetokrat zdeklamirala celotno abecedo, Bauby pa je pomežiknil, ko je zadela pravo črko.

O filmu Turneja pove: »Snemali smo v hotelih, v katerih so dekleta resnično živela. Nastala je neke vrste bližina z resničnostjo, čeprav gre za fikcijo in ne za dokumentarnost. Nenavadno je, a idealen scenarij je scenarij, ki ga moraš med snemanjem skriti. Takšen torej, ki ga med ogledom filma ne občutiš.«

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri