Kulturni napovednik, od 14. do 27. februarja

13. 2. 2008

Naši redni predlogi za preživljanje prostega časa se tokrat začenjajo z valentinovim, praznikom zaljubljencev. 14. februar preživite karseda lepo, pa če ste zaljubljeni v drugo osebo, ali pa le v sonce, svobodo, življenje . . Ljubezen ne diskriminira, zato bodite strpni do obsesivnih obdarovalcev, če pa ste sodite med njih, pokažite razumevanje tudi do ljudi, ki na ta rožnati praznik gledajo z zadržkom. Brez strpnosti ni ljubezni.

FILM

Prav za valentinovo lahko v kinematografih po Sloveniji pričakujemo premiero romantične komedije s Katherine Heigl v glavni vlogi Vedno priča, nikoli nevesta. Z otroki se lahko odpravite na ogled simpatičnega filma Alvin in veverički, na spored pa prihaja tudi češka uspešnica Povratne steklenice. V kinih nas bo znova razveselil še en slovenski film, L kot ljubezen, v pričakovanju oskarjev pa ne zamudite kritiško opevanega trilerja bratov Coen Ni prostora za starce. 21. februarja se obeta obeta premiera še enega temačnega trilerja izpod režiserske taktirke Davida Cronenberga Smrtne obljube, pravo presenečenje pa se obeta tudi v obliki pojočega in morilskega Johnnyja Deppa, ki je za vlogo v filmu Sweeney Todd: Hudičev brivec prejel tudi nominacijo za oskarja. Preverite!

GLASBA

14. februarja bo novomeškem Kulturnem centru žgolela domača operna atrakcija, trio Eroika, medtem ko bo na isti dan v ljubljanski Cvetličarni zapel a skupina Hari Mata Hari, koncertu pa bo sledil Valentinov after party. Na istem mestu bo 16. februarja potekala zaključna zabava spletnega resničnostnega šova TiSi, ob tej priložnosti pa bodo zbrane zabavala dkupina Soul Fingers. 21. februarja bo prav tako v ljubljanski Cvetličarni nastopila kraljica romske glasbe Esma Redžepova, 23. februarja pa se lahko napotite v Slovensko filharmonijo, kjer bo nastopil Akademski pevski zbor Tone Tomšič. V prenovljenem Klubu Cankarjevega doma bo ob torkih na sporedu "glasba z razgledom"; 19. februarja bo tako tam 30-letnico delovanja praznoval jazzovski ustvarjalec Zlatko Kaučič, 26. februarja pa bo nastopil Matija Dedić.

ODER

17. in 18. februarja v Cankarjevem domu ne zamudite drame o iraški vojni Babilon, pod katero je podpisana Nobelova nagrajenka Elfriede Jelinek. 25. in 26. februarja si lahko prav tako v Cankarjevem domu znova ogledate baletno predstavo Yin in Yang.

RAZSTAVE

Do 2. marca se lahko v galeriji S na Ljubljanskem gradu sprehodite skozi razstavo fotomojstrovin 112 slovenskih fotografov, kot so Evgen Bavčar, Božidar Jakac, Žiga Koritnik, Meta Krese in Borut Peterlin. Do 7. marca pa bo v prvem predverju Cankarjevega doma na ogled razstava fotografij z natečeja za fotografijo leta revije Emzin.

ELLE PRIPOROČA

  • Od 14. februarja dalje v kinematografih po Sloveniji - fim Povratne steklenice. Prisrčna češka uspešnica je na ljubljanskem filmskem festivalu očarala tudi slovenske gledalce.
  • 21. februrja v Cvetličarni, Ljubljana, ob 21. uri - koncert Esme Redžepove. Kraljica romske glasbe ni znana le po petju, ampak tudi po izjemni predanosti humanitarnemu delu.
  • 25. in 26. februarja, Cankarjev dom, ob 19:30 - baletna predstava Yin in Yang. Baletni večer sestavljata dva dela; v prvem se predstavijo plesalke, v drugem pa nastopajo plesalci. Vsak del simbolizira zgolj eno stran tega nasprotja in se mu posveča na svojstven način.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc