Koncert: Morricone pod taktirko Morriconeja

20. 8. 2008
Ennio Mo­rricone (foto: Fotografija promocijsko gradivo)
Fotografija promocijsko gradivo

Takoj si zapišite zgodovinski datum: 27. avgusta v ljubljanskih Križankah gostuje Ennio Mo­rricone, eden največjih genijev filmske glasbe.

Osemdesetletni italijanski skladatelj, aranžer in dirigent je v svoji bogati karieri napisal ali aranžiral glasbo za več kot 500 filmov. Lani je po več nominacijah končno pred stoječim občinstvom v zrak dvignil oskarja za življenjsko delo; podelil mu ga je Clint Eastwood, legenda špageti vesternov Sergia Leoneja, na temo Bilo je nekoč v Ameriki (zadnji Leonov film) pa mu je zapela Celine Dion – nujno se naposlušajte pesmi I knew I loved you in pustite, da se vam ježijo kocine in vas premaga jok.

V Križankah bo Morricone dirigiral orkestru Roma Sinfonietta, ki bo najprej skupaj z zborom Coro Li­rico Sinfonico Romano izvedel Morriconejevo najnovejše delo, kantato Vuoto d’Anima Piena (Praznina polne duše), nato pa instrumentalno delo Nokturno in Passacaglia za flavto, oboo, klarinet, klavir in godala.

Sledile bodo priredbe Morriconejevih melodij iz filmov Bilo je nekoč v Ameriki (1984, režija Sergio Leone), Žrtve vojne (1989, režija Brian de Palma), Legenda o 1900 (režija Giuseppe Tornatore; za glasbo k filmu je bil Morricone leta 1999 nagrajen z zlatim globusom), Neznanka (2006, režija Giuseppe Tornatore) ter glasba iz TV-nadaljevanke Zaročenca (posnete po literarnem delu Guiseppeja Manzonija I promessi sposi), odlomek iz filmov Queimada (1969, režija Gi­llo Pontecorvo, Marlon Brando v glavni vlogi) in Misijon (1986, režija Roland Joffé, z Robertom De Nirom) z nezemeljsko lepo temo piščali misijonarja Gabrijela.

Lani je v čast maestru izšla zgoščenka z naslovom We all love Ennio Morricone, obvezna v vaši glasbeni knjižnici, ker nikoli ne veste, kdaj se vam bo zahotelo leteti v drugi dimenziji. Več na www.enniomo­rricone.com.

Pripravila Tina Torelli

Fotografija promocijsko gradivo

ELLE september 2008