Knjige tega meseca: november

29. 10. 2008

Priporočeno branje za mesec november.

KNJIGA MESECA

Alice Kuipers: Življenje na vratih hladilnika

Claire je običajna 15-letnica, ki ji življenje polnijo šola, krožki, prijatelji in seveda prvi srčni zapleti. Njena starša sta ločena, živi z mamo, ki je zdravnica in je zaradi pogostih dežurstev bolj malo doma. Mama in hči se tako ‘družita’ predvsem prek listkov, ki si jih puščata na vratih hladilnika – na njih se znajde vse njuno življenje, od tega, kaj je treba kupiti v trgovini in postoriti doma, do obveščanja, kam sta šli … vedno bolj pa tudi to, kako se počutita. Ko mama hudo zboli, postanejo listki pisemca, s katerimi beležita tisto, kar je neskončno težko izreči …

Topla, ganljiva knjiga, ob kateri se zavemo, kako v živčni naglici izgubljamo najdragocenejše trenutke, kako življenje hitro beži in kako je pomembnih sicer res veliko reči, a najpomembnejša je le ena: topli, pristni stiki z bližnjimi.

Grlica, Ljubljana, 2008

PO ŽENSKO

Vanessa Bates: Noge gor, pa bo!

Dnevnik 35-letnice, ki si najbolj na svetu želi zanositi, vendar jima z možem ne uspe in ne uspe … Preizkusita vse mogoče metode za povečevanje plodnosti, od konvencionalnih do alternativnih, na koncu pa jima preostane le ena možnost: oploditev z biomedicinsko pomočjo ali, po domače, otrok iz epruvete.

Resnična zgodba, ki jo avtorica popisuje izjemno iskreno in z obilico humorja, je polna dragocenih informacij za vse, ki imate težave z zanositvijo.

Meander, Izola, 2008

V CIRKUŠKI ARENI

Sara Gruen: Voda za slone

Jacob je 23-letni študent vete­rine, njegov svet pa nenadoma pretrese tragedija: oba starša mu umreta v avtomobilski nesreči. Ker je ostal sam in brez vsega in ker nima več denarja za drago šolanje, se priključi potujočemu cirkusu. Življenje se mu tako vrti med zelo posebnimi ljudmi, obkrožen je z živalmi, poleg tega pa se tudi usodno zaljubi …

Odlično napisan, topel, prepričljiv roman, poln nenavadnih zgodb iz resnične zgodovine ameriškega cirkusa.

Modrijan, Ljubljana, 2008

LJUBEZEN, MISTIKA, SKRIVNOST

Marc Levy: Prihodnjič

Jonathan je umetnostni zgodovinar, obseden z življenjem in delom skrivnostnega slikarja, čigar zadnje slike nikoli niso našli, legenda pa pravi, da gotovo obstaja. Jonathan je zaročen z Anno, a njegova predanost delu ogroža njun odnos; ko pri iskanju izgubljene slike sreča še galeristko Claro, o kateri je prepričan, da jo je nekoč že videl, pa se zgodba nenavadno zaplete …

Čustveno nabit roman o ljubezni duš, ki se iščeta skozi veliko življenj, in o temačnih silah, ki jima poskušajo preprečiti združitev.

Vale-Novak, Ljubljana, 2008

Sebastijan Pregelj: Na terasi babilonskega stolpa

Sebastijan Pregelj je z romanesknim prvencem Leta milosti dokazal, da je eden najzanimivejših in najbolj nenavadnih slovenskih pisateljev. Tudi njegov drugi roman je mešanica kriminalke, ljubezenske zgodbe, številnih (večinoma spretno izmišljenih) legend in osupljivih zgodovinskih dejstev. Dogaja se tako v sanjskem kot v resničnem svetu, na Vzhodu in Zahodu, srce dogajanja pa je napeta akcija v ljubljanskem nebotičniku …

Študentska založba, Ljubljana, 2008

ELLE OBČUDUJE . . Nov knjižni kotiček

Kaj? Kinodvor Knjigarnica – najbolj filmska knjigarnica v mestu!

Kje? Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, Ljubljana

Kdaj? Od pon. do pet. od 8. do 21. ure, v sob. in ned. od 10. do 21. ure

S prenovljenim Kinodvorom, ki bo po novem pravi živahni mestni kino, Ljubljana ni dobila le prepotrebnega kotička za filmoljube, ampak tudi za tiste, ki prav tako kot na filmskih platnih zgodbe radi iščete med knjižnimi platnicami. V naročju prenovljenega kina lahko namreč najdete ljubko Knjigarnico, kjer so vam na voljo tako resne knjige s področja filmske teorije in zgodovine kot tudi filmske revije in tiste knjige, ki so filme navdihnile. Da o cedejih s filmsko glasbo in izbrani ponudbi devedejev sploh ne izgubljamo besed.

Ob vsaki premieri obljubljajo izbor del, ki bodo poglobila in oplemenitila vašo filmsko izkušnjo, obetajo pa se tudi živahni dogodki z zanimivimi gosti. Knjigarnica se lahko pohvali z zavidljivim odpiralnim časom – odprta je vsak dan, zjutraj, zvečer in seveda tudi vmes. Knjiga ali film ni več vprašanje. Knjiga IN film!

Fotografije promocijsko gradivo

ELLE november 2008