Jana Zornik: Ko človeško sreča angelsko

13. 2. 2013

"Misliti prihodnost nujno vsebuje zavest o preteklosti. Preteklost je zapis, spomin, gradnik identitete. Identiteta je edina prihodnost."

V novogoriški Galeriji Tir se je ravno zaključila razstava sveže diplomirane oblikovalke tekstilij in oblačil Jane Zornik z naslovom Jenny - 100% EtherFleish.

Projekt - oblikovalkino diplomsko delo - predstavlja avtorsko kolekcijo oblačil in dodatkov, ki črpa iz osebnega spomina, se ukvarja z distorzijo med domišlijo in realnostjo ter ustvarja iluzijo materije preko forme in teksture. Izbrane kose Zornikove lahko kupite v Cirkus ofisu na Gornjem trgu 22 v Ljubljani, kmalu pa prihaja tudi prêt-à-porter linija oblačil za Ab Fab, ki bo na voljo v butiku Ab Fab na Mestnem trgu 21 v Ljubljani.

O projektu je Jana Zornik povedala: "V nalogi Jenny – 100% EtherFleish se ukvarjam s poljem osebnega spomina, njegovo resničnostjo in zmožnostjo transformacije z različnimi domišljijskimi adaptacijami. Dotaknem se mita angelov, ki so ključni element mojega osebnega spomina iz otroštva, ta pa je inspiracija za kolekcijo oblačil in dodatkov.. Distorzijo v spominu iz otroštva sem izrazila skozi krojne dele, ki definirajo silhueto. Kolekcija na splošno črpa iz človeškega in angelskega, iz popolnega in nepopolnega, iz življenja in smrti, dveh paralelnih svetov, ki se združita v eno bitje. Jenny. Dva pola: človeški in angelski, iz katerih sem jemala tipične elemente, zaobjameta tekstil in se izrazita skozi iluzijo materije v obliki peres in las. Čevlji, narejeni iz debel dreves, simbolizirajo življenje ter večno razmerje med nebom in zemljo in s tem zaokrožijo zgodbo."

Foto: Vanja Bućan, Jernej Čuček Gerbec, Katarina Brešan

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc