Harry Potter se poslavlja

15. 7. 2011
Foto: Story/Profimedia.si

Premiera sklepnega dela filmske sage Harry Potter in svetinje smrti, 2. del, je bila v Londonu in seveda so se po rdeči preprogi sprehodili prav vsi glavni igralci: Rupert Grint, Emma Watson, nazadnje pa še Daniel Radcliffe.

Na koncu se jim je pridružila tudi pisateljica, ki je zaslužna za zgodbe o  čarovniku, J. K. Rowling.

Film bo prvi, ki bo predvajan tudi v 3D-tehniki. V zadnjem poglavju o prigodah mladih čarovnikov se Harry Potter s pomočjo zvestih prijateljev Rona in Hermione vrne na čarovniško šolo Bradavičarko, da bi našel in uničil preostale uročene artefakte zlobnega čarodeja Mrlakensteina.

Mladi igralci so postali milijonarji.

Po podatkih časopisa The Sunday Times je Daniel Radcliffe z vlogo Potterja zaslužil 46,5 milijona evrov, Watsonova in Grint pa približno dvakrat manj. A zdaj pravijo, da se bodo morali spopasti s težavo, kako se otresti likov iz filma, s katerimi jih bodo seveda nenehno istovetili. Filmska franšiza se je začela leta 2001, štiri leta po tem, ko je avtorica izdala prvo knjigo. Sedem filmov je do zdaj v blagajne po svetu prineslo približno sedem milijard dolarjev.

J. K. Rowling

Serijo knjig o čarovniku Harryju Potterju je Rowlingova začela pisati kot brezposelna mati samohranilka v Edinburghu na Škotskem. Prejemala je socialno podporo in pisala v kavarni, ker ni imela denarja za ogrevanje stanovanja. Danes je Rowlingova ena od najbogatejših žensk na svetu. Njeno premoženje je ocenjeno na 620 milijonov evrov. Knjige o Potterju, prevedene v 69 jezikov, so bile prodane v več kot 400 milijonih izvodov.

Story

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc