Foto: Ko so ustvarjalni navdih boginje

11. 12. 2012
Foto: Ko so ustvarjalni navdih boginje (foto: E2RD)
E2RD

V galeriji E2RD v Mariboru so predstavili novo kolekcijo nakita MOKOŠ in odprli razstavo Mojce Krajnc, ki ilustrira tudi horoskope v Elle.

Kolekcijo MOKOŠ navdihujejo ženska božanstva praslovanske kulturne dediščine. Ženske, ki so tisočletja nazaj veljale za najpomembnejši člen družbe in so bile opevane kot boginje, so imele svoje zaščitnice, boginje.

Ker je nakit eden izmed najstarejših oblik telesnih okraskov, s to kolekcijo ustvarjalki - Mojca Krajnc in Bojana Kovačič Zemljič - aktualizirata pozabljene zgodbe in raziskujeta kulturo nošenja nakita. Predstavljata ga kot obliko komunikacije, kot jezik, ki izraža, sporoča.

Boginje v modni ilustraciji
Mojca Krajnc je ilustratorka mlajše generacije, grafična oblikovalka in slikarka. Pri svojem delu se ne omejuje z določenim stilom ali motivi, saj črpa vplive iz modnega sveta, dizajna, glamurja, erotike, humorja in življenja na splošno. Njeni projekti so zabavni in močnega kolorita, včasih tudi zelo minimalistični in izčiščeni.

V galeriji E2RD se predstavlja s sodobno interpretacijo sedmih slovanskih boginj. Modne ilustracije zaokrožijo zgodbo v poetično celoto, ki sega v davno preteklost in nas spomni, da je tipologija boginj aktualna tudi v današnjem času. Boginje zgovorno kažejo svojo novo podobo tudi z okrasjem kolekcije MOKOŠ, tako da se na razstavi prepletata energiji obeh ustvarjalk.

Bojana Kovačič Zemljič (1975), avtorica unikatnega nakita blagovne znamke E2RD, je članica Društva oblikovalcev Slovenije in organizatorka številnih kulturnih projektov, ljubiteljica literature in jezika ter gostiteljica razstav v galeriji E2RD.

Razstava bo na ogled do 2. februarja 2013.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc