Film: Deček v črtasti pižami (The Boy in the Striped Pyjamas)

1. 2. 2009
Deček v črtasti pižami (foto: Fotografija promocijko gradivo)
Fotografija promocijko gradivo

Skozi oči sanjavega, osemletnega nemškega fantka, katerega v veliki meri ščitijo pred vojno realnostjo, smo priča prepovedanemu prijateljstvu med Brunom, sinom nacističnega poveljnika, in Shmuelom, židovskim fantom, zaprtim v taborišču. Čeprav ju ločuje bodičasta ograja, pa fanta spleteta neverjetno vez.

Kratka vsebina

Berlin, 1940. Osemletni Bruno se, po igri s prijatelji, vrne domov, kjer je že vse pripravljeno na selitev. Njegovemu očetu, nacističnemu oficirju, so zaupali pomembno vlogo. Zato je družina primorana zapustiti mesto in se naseliti na opustošeno območje v špartansko bivališče.

Deček je za seboj pustil vse prijatelje, njegov strah samote pa se pojavi takoj, ko se preselijo v izolirano hišo.

Kot vsakemu otroku, Brunu postane dolgčas, saj v bližini ni nikogar, s komer bi se igral, zato se v njemu vzbudi želja po raziskovanju.

Kljub številnim materinim prepovedim, pa se deček nekega dne odpravi proti "kmetiji", ki jo je opazil nedaleč stran od doma. Skozi Brunove oči spoznamo, da deček ne ve, da je farma v resnici koncentracijsko taborišče. Tavajoč skozi gozd, pride do bodeče žice, kjer zagleda majhnega fantka v črtasti pižami. Presrečen, da je spoznal nekoga svojih let, se Bruno vsakodnevno vrača na tajni obisk k Shmuelu.

Srečanje z dečkom v črtasti pižami ter njuno spontano, nenavadno prijateljstvo pahne Bruna iz sveta otroške nedolžnosti v vedno bolj srhljivo zavedanje sveta odraslih, ki ju obkroža. Njuno prijateljstvo preraste v močno vez s pogubnimi posledicami.

Produkcija

Drama Deček v črtasti pižami je priredba večkrat nagrajenega romana Johna Boynea.

Vlogo mladega Bruna je odlično odigral Asa Butterfield ("Son of Rambow"), prvič pa je pred kamere stopil Jack Scanlon, ki zaigra lik Shmuela. Brunova očeta in mater sta upodobila David Thewlis in Vera Farmiga.

Deček v črtasti pižami, izmišljena zgodba, ki želi prikazati edinstven pogled na posledice, sovraštvo ter nasilje nad nedolžnimi ljudmi, posebno nad otroki, med vojno.

Premiero bo film doživel v četrtek, 5. februarja, v ljubljanskem Koloseju.

Fotografije promocijsko gradivo