Film: Bralec (The Reader)

1. 3. 2009
Film Bralec (foto: Fotografija Cinemania group, promocijsko gradivo)
Fotografija Cinemania group, promocijsko gradivo

Pretresljiva zgodba o resnici in odpuščanju, o (prepovedani) ljubezni, ter zgodba ene generacije, ki se mora soočiti z zločini druge.

Film Bralec se začne leta 1995 v Berlinu, ko Michael Berg (Ralph Fiennes) pripravlja zajtrk dekletu, s katerim je preživel noč. Ko ženska odide, Michael gleda železnico, kar ga pošlje nazaj v leto 1958, v Neustadt.

Najstnika (David Kross), hudo bolnega, domov pripelje Hanna (Kate Winslet). Ko fant preboli škrlatinko, poišče dvakrat starejšo neznanko, da se ji zahvali. Par se zaplete v skrivno ljubezensko razmerje. Hanna uživa ob Michaelovem branju. Nekega dne njegova ljubezen izgine, ter mu z odhodom stre srce.

Osem let pozneje, študent prava spremlja sodni proces proti nacističnim zločincem, med katerimi je tudi njegova ljuba Hanna. Michael tako odkrije grozljivo resnico o njegovi veliki ljubezni, ki za vedno spremeni njuno življenje.

"Ni važno kaj jaz čutim, ni važno kaj jaz mislim. Mrtvi so še vedno mrtvi."

Film je posnet po knjižni uspešnici. Polavtobiografsko delo berlinskega profesorja prava in romanopisca Bernarda Schlinka je bilo izdano leta 1995, ter prevedeno v 40 jezikov. Knjiga je postala prvi nemški roman, ki je zasedel prvo mesto največjih uspešnic na lestvici New York Timesa. Leta 1999 ga je TV ikona Oprah izbrala za svoj knjižni klub.

Režiserja Stephena Daldryja se ljubitelji gibljivih slik spomnijo po pretresljivi zgodbi o Billyju Elliotu ter filmu Ure do večnosti, kjer je Nicole Kidman za vlogo Virginie Woolf prejela oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo.

Film The Hours je bil dokaz, da skupaj s scenaristom Davidom Hareom predstavljata zmagovalni tandem.

Bralec, ki se je potegoval za pet oskarjev ter odnesel nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo, bo svojo slovensko premiero doživel 12. marca v ljubljanskem Kinoklubu Vič.

Fotografija Cinemania group, promocijsko gradivo