Exodos | Izražanje lepote skozi kulturo

19. 4. 2011

Festival, različna prizorišča po Ljubljani, traja do 24. aprila 2011.

»Ples, gledališče in umetnost morajo biti sredstvo za izražanje lepote. Telo lahko razkrije lepoto. Fizično telo prikazuje telesno moč skozi napor. Erotično telo je kostum, ki se spremeni v telo. Duhovno telo je telo prihodnosti ...« so besede slovitega belgijskega multidisciplinarnega umetnika Jana Fabra, v njegovem znamenju je pravzaprav pomlad v Ljubljani.

Že v marcu (na ogled do 24. aprila) so v Mestni galeriji, galeriji Vžigalica in kulturnem centru Tobačna 001 odprli razstave njegovih del, v aprilu pa ga bomo srečevali predvsem kot kuratorja in programskega selektorja Exodosa. Fabre je tudi koreograf in prav ples – in s tem raziskovanje telesa – je zelo pomemben del programa sedemnajstega festivala odrskih umetnosti.

Med njim se namreč odvija Balkanska plesna platforma, najpomembnejši plesni dogodek v regiji, na katerem se predstavlja 18 koreografov.

Po Fabrovem izboru lahko občudujemo predstave zanimivih ustvarjalcev sodobne odrske umetnosti in njegov gledališki spektakel Prometej, pokrajina 2.

Zavod Exodos je lani pripravil projekt trajnostnega umetniškega dela Labirint umetnosti, zasnovanega kot pravi labirint iz dreves. Postavljen v bližino Fužinskega gradu je namenjen urbanemu človeku za sprehode in branje knjig, med festivalom pa bo poleg številnih lokacij v mestu (Cankarjev dom, Glej, Kino Šiška, Grad itd.) eno najbolj zanimiv prizorišč dogajanja.

Vsakdo lahko postane varuh labirinta in soustvarjalec umetniška projekta, povezanega z njim – z zbiranjem misli, ki jih bo vklesal v sprehajalne plošče.

Informacije: www.labirint-umetnosti.si

Hermina Kovačič, fotografije promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc