Biografiji o modnemu geniju Yves Saint Laurent

»Poskušam izraziti svojo osebnost, in če mi bodo hoteli to preprečiti, bom umrl,« dramatično pretirava igralec Pierre Niney na koncu trailerja, ki najavlja premiero biografskega filma Yves Saint Laurent v januarju, filma, ki ga nestrpno pričakujejo vsi modni oboževalci kultnega oblikovalca.

Biografiji o modnemu geniju Yves Saint Laurent - Foto: profimedia

Naslednje leto prihajata kar dva filma, ki se poklanjata kultnemu oblikovalcu – prvi že v januarju, drugi v maju.

Film je posnet po knjigi o YSL-jevem življenju, ki je nastala izpod peresa znane modne novinarke in svetovalke v pariškem muzeju mode Laurence Benaim, režiral pa ga je Jalil Lespert, 37-letni igralec in režiser s precej impresivno filmografijo. Poleg nadarjenega 23-letnega Nineya, ki je izjemno podoben YSL-ju in že slovi kot največji mladi igralski up, je Lespert v ekipi zbral tudi televizijsko zvezdo Charlotte Le Bon kot Victorio Doutrelaeu, Nikolaja Kinskega v vlogi Karla Lagerfelda in Guillaumeja Gallienneja, ki uteleša dolgoletnega YSL-jevega partnerja Pierra Berga.

Glede na to, da je Berg odobril scenarij Lesperovega projekta in ga zavrnil za drugi film o YSL-ju, ki ga s popularnim Gaspardom Ullielom, Leom Seydouxom in Philippom Garrelom snema režiser Bertrand Bonello, bo zelo zanimivo primerjati ta dva filmska poklona oblikovalcu Diorja in ljubljencu največjih zvezd, ki je s svojimi neponovljivimi umetniškimi kreacijami obeležil modo 20. stoletja.

Pripravila: Iva Marendič

Najbolj brano