Balet: Hrestač

V veliki dvorani mariborskega Slovenskega narodnega gledališča se bo 7. novembra ob 19:30 zgodila premiera pravljičnega baleta Hrestač.

Balet: Hrestač - Foto: Fotografija promocijski material

Hrestač, zadnji balet Petra Iljiča Čajkovskega, velja za enega najbolj priljubljenih baletov vseh časov.

Dvodejanka je nastala po zgodbi Hrestač in mišji kralj E. T. A. Hoffmanna.

Priljubljenost baleta, ki ni žel uspeha v prvih petdesetih letih po nastanku, lahko iščemo v pravljičnem razpoloženju božičnega časa in zime. Pravo vrednost je predstavi dal šele priznani koreograf George Balanchin, ki je v produkcijo prinesel slikovitost, duhovitost ter intimnost.

Njegovo delo so dodelali tudi sodobni koreografi, med njimi Kanadčan David Nixon, ki bo skrbel za koreografijo predstave v Mariboru. Pod scenografijo se je podpisal Charles Cusick Smith, medtem ko bo za glasbo odgovoren baletni ansambel in orkester Opere in baleta SNG Maribor, pod taktirko dirigentov Alekseja Baklana in Simona Robinsona.

Zgodba se odvija na božičen večer pri družini Stahlbaum. Klara, mali brat Fritz in njuna starša praznujejo s prijatelji, ko vstopi skrivnostni boter Drosselmeyer. S seboj prinese veliko vrečo daril za otroke. Vsi otroci so srečni, izjema pa je Klara, ki ni dobila darila. Nato Herr Drosselmeyer pokaže tri plesalke, ki so lutke v naravni človeški velikosti: vsaka odpleše en ples. Ko so plesi končani, se Klara približa Drosselmeyerju in ga prosi za darilo. Žal, možaku je zmanjkalo daril, zato steče Klara v materino naročje in se zjoče.

Drosselmeyer naredi Hrestača, lutko. Klara je vesela, Fritz pa je ljubosumen in zlomi lutko, ki pa jo boter spet popravi. Zabava se konča, družina gre spat, Klaro pa skrbi za Hrestača in gre ponovno k božičnemu drevesu, da bi ga videla. Zaspi s Hrestačem v naročju. Ko ura odbije polnoč, Klara zasliši mišje glasove. Zbudi se in hoče zbežati, vendar jo miši ustavijo. Hrestač jo s svojo vojsko brani, Mišji kralj pa vodi miši v boj. Ko Mišji kralj zabode Hrestača, vrže Klara vanj čevelj in miš pogine. Ostale miši se umaknejo in s seboj vzamejo svojega vodjo. Klara joka za svojim mrtvim Hrestačem, njene solze pa ga obudijo v življenje. Oba zaplešeta, Hrestač pa se spremeni v princa in jo odpelje v deželo Sladkorne vile, kjer ju pozdravljajo plešoče snežinke. Prebivalci dežele plešejo zanju, Klara pa se zbudi pod božičnim drevesom s Hrestačem v naročju.

Zasedba:

Vlogo Klare bosta uprizorili Catarina De Meneses ter Tijuana Križman, Hrestača Matjaž Marin in Sytze Jan Luske, Alenka Ribič Laufer, Tijuana Križman in Galina Čajka se bodo izmenično znašle v vlogi Sladkorne vile, medtem ko bosta Princa predstavila Anton Bogov in Denes Darab.

Fotografija promocijsko gradivo

Najbolj brano