Kako izločiti moteče dejavnike?

Raziskovalci so izračunali, da zaradi interneta, mobilnih telefonov in 24-urnih televizijskih programov vsak dan prejmemo petkrat toliko informacij, kot smo jih v osemdesetih letih.

Imejte pod nadzorom le tisto, kar imate lahko. - Foto: Profimedia

In vendarle uporabljamo enake možgane, ki so narejeni tako, da so pozorni na vse – tako so naši predniki lahko preživeli, v današnjih časih pa je težko filtrirati, na kaj se je pametno in dobro osredotočiti.

Trenirajte svoje možgane

Meditacija je ena izmed najbolj uspešnih in učinkovitih orodij usposabljanja možganov, da se ti bolje osredotočijo. Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki meditirajo, večji pretok krvi in dejavnosti v frontalnem režnju. Rezultat je, da se lahko bolje osredotočajo na naloge, saj so manj dovzetni za moteče dejavnike, zato jih tudi opravijo hitreje in natančneje (da ne omenjamo manj stresno).

Pozornost in osredotočeno delo

Izkazalo se je, da naši možgani niso narejeni za opravljanje več nalog hkrati – večopravilnost je le hitro preklapljanje med različnimi delovnimi nalogami. Pozornost je osredotočenost na sedanji trenutek, učinkovitost pa opravljanje ene stvari naenkrat.

Zapišite seznam opravkov

Organizirajte si delo glede na nujnost oziroma prednost in na urniku posebej označite vse naloge, ki zahtevajo intenzivno zbranost. Te opravite, ko ste najbolj opravilni – za nekatere je to zjutraj, za druge pozno ponoči.

Imejte pod nadzorom le tisto, kar imate lahko

Zaprite dodatne zavihke v brskalniku in vse nepotrebne odprte datoteke na namizju. Zavrnite vsa čezmerna obvestila na aplikacijah ali jim, v času, ko morate biti izredno pozorni, določite vsaj tiho zvonjenje.

Ustvarite seznam Pozneje

Včasih dobimo kreativne ideje v času, ko jih ne potrebujemo (ko moramo na primer v 20 minutah opraviti nekaj drugega zelo pomembnega). Če vas skrbi, da boste genialno zamisel pozabili, si jo na hitro zapišete na seznam poznejših opravil in pozornost preusmerite nazaj na trenutno nalogo.

Pripravila Nina Pretnar

Najbolj brano