Kaj ob nakupu naredite z vrnjenim drobižem in druge pasti slabe finančne pismenosti

Včasih se še tako trudimo, da bi naši osebni ali družinski proračuni bili nekoliko bolj stabilni, a kar ne ugotovimo, kako nam denar vseeno odteka neznano kam. Vpisujemo stroške, beležimo nakupe, verjamemo, da delujemo varčno, a se nam vseeno zdi, da svojih financ vseeno nimamo popolnoma pod nadzorom. Kje je trik?

Promocijsko sporočilo, 16. 5. 2022
Kaj ob nakupu naredite z vrnjenim drobižem in druge pasti slabe finančne pismenosti - Foto: Profimedia

»Preudarno z denarjem,« so nas učili naši dedki in nam skušali zelo jasno dopovedati, da se varčevanje vedno izplača. A za marsikoga se varčevanje zdi popolnoma nemogoč koncept, saj plače pogosto ne uspejo dohitevati vedno višjih stroškov življenja. »Nikoli si nisem predstavljal, kako drago je biti živ,« se je brala šala, ki je nedavno tega krožila po Twitterju. V njej se morda skriva ogromno resnice, vendar pa finančni strokovnjaki pravijo, da se številni ljudje niti ne zavedajo, kakšne finančne potenciale v resnici imajo, preprosto zato, ker niso finančno dovolj pismeni, da bi znali svoje dohodke bolje oplemenititi. 

Mlade ljudi je težko prepričati, da je potrebno o kakovosti življenja v pokoju razmišljati še preden nas doleti. Kot pojasnjujejo strokovnjaki na Zavarovalnici Triglav, samo s pokojnino iz obveznega zavarovanja namreč ne bo mogoče uživati v brezskrbni starosti, Slovenci pa s prehodom od plače na pokojnino preprosto izgubimo tako veliko, da je dramatična sprememba življenjskega sloga skorajda neizogibna. Zato je pomembno vedeti, kako z denarjem danes poskrbeti, da bomo imeli varnejši jutri. 

Nekaj je znanje, največ je vedenje

Ko nekdo omeni finančno pismenost se mnogi zdrznejo, misleč, da to pomeni razumevanje kompleksih ekonomskih tokov in matematičnih enačb. Izgovor, da niste dobri s številkami in se zato ne morete posvetiti razumevanju osebnih financ, je približno tako, kot če rečete, da se ne spoznate na delovanje avtomobilskega motorja, zato ne morete voziti avtomobila. 

Poznavanje in upravljanje osebnih financ nima toliko veze s številkami, kot z navadami in vedenjskimi vzorci, ki se tičejo vaših finančnih virov. Nekatere te navade so že tako zasidrane v naš vsakdan, da jih niti več ne zaznavamo. Recimo:

  • Imate zastavljen mesečni proračun za stroške ali položnice plačujete, ko pač pridejo?
  • Uporabljate kreditno kartico ali plačilno kartico?
  • Varčujete namensko preko trajnika ali dajete na stran takrat, ko pač kaj ostane?
  • Kako pogosto preverjate promet na vašem osebnem računu?

Finančna pismenost razjasni, kje osebne finance začnejo šepati, ker nad njimi izgubite nadzor in kje bi vam lahko služile za varnejšo prihodnost, danes pa vam le odtekajo v popolnoma nesmiselne stroške. Spremembe v načinu vedenja in v navadah, ki se nam zdijo vsakdanje, najbolj opazno zasukajo stanje vaših osebnih financ. Tu se vrnemo na vprašanje, postavljeno v naslovu – kaj naredite z drobižem, ki vam je po nakupu vrnjen na blagajni?

Strokovnjaki pravijo, da je prav, da se drobiža ne otepamo, ampak ga redno uporabljamo v naših vsakodnevnih finančnih transakcijah – lahko pa ga tudi spravljamo v hranilnik in potem odnesemo v banko. Ne boste verjeli, kako hitro se lahko nabere zajeten kupček – po podatkih bančne skupine ING Avstralci recimo vsako mesec izgubijo 38 milijonov dolarjev zaradi zavrženih kovancev.

Več porabite kot privarčujete? Ne veste, kam odteka vaš denar? Opravite hiter in zabaven test, da ugotovite, če znate pravilno ravnati s svojim denarjem!

Ključne odločitve padejo v mladih letih

Ko govorite z ljudmi, starejšimi od 50 let, vam bodo mnogi priznali, da bi si želijo, da bi v mlajših letih vedeli, kako bolj pametno ravnati z denarjem. Ključno obžalovanje je, da niso začeli varčevati ali investirati prej.

To je precej univerzalna zagata starejših generacij, ki se nato začne zanašati, da bodo dediščina, loterija ali skupne finance s partnerjem poskrbele za dostojno življenje v pokoju. Finančno opismenjevanje omogoča, da imamo na zalogi malce bolj zanesljive finančne temelje.

Še nikoli ni bilo lažje zapravljati

Danes je težko varčevati, ker trg ponuja nešteto stvari, ki bi jih radi imeli takoj zdaj. Še nikoli tudi ni bilo tako enostavno zapraviti denarja – cekini od nas letijo s hitrimi kliki, neštetimi naročninami, mikro-transakcijami, brezstičnim plačevanjem, vse se je prilagodilo instantnemu in čim bolj nepremišljenemu zapravljanju.

Zato je še toliko bolj nujno, da razumemo pomembnost varčevanja in dobimo jasen pregled nas osebnimi financami in našimi dejanskimi potenciali, kaj lahko s tem denarjem tudi naredimo.

Najbolj brano