Intervju: Osebno z Blažem in Tino (OSM films)

OSM films. Blaž in Tina, kreativni duo, ki se podpisuje pod ustvarjalne videoprojekte.

Lifestyle, 19. 6. 2016
Intervju: Osebno z Blažem in Tino (OSM films) - Foto: Osebni arhiv

Kako bi se opisali?
Če bi naju posneli, bi naju verjetno skoraj vedno ujeli pri ustvarjanju, pri branju člankov, povezanih z najinim ustvarjanjem, vselej nasmejana in zagreta za delo. Obožujeva malenkosti, kot so v filme in fotografije ujeti trenutki, dobra glasba, vonj po pomladi, sveža poletna jutra in hladni večeri, ko si lahko v miru pogledava film, čeprav se velikokrat ujameva v začarani krog dobrih serij.

Kdo sta Muna in Tarantino in kako skrbita za vajine stike z javnostjo?
To sta najina mačkona, ki večino časa preživita z nama v studiu. Če nista zleknjena pri računalniku ali opremi, priskočita na pomoč kot navdih pri pisanju na naših družabnih omrežjih.

Kaj ustvarja OSM films?
OSM films ustvarja OSM (awesome) filme. Od dokumentarcev, promocijskih spotov, kulinaričnih doživetij in porok do predstavitve ... Za naju ni meja in vse se da, če se hoče. Piševa scenarije, snemava, montirava in v postprodukciji poskrbiva, da je realizacija ideje taka, kot sva si jo zamislila midva ali naročnik.

Kako teče vajin kreativni proces?
Pri najinih projektih precej spontano. Zamisliva si, kaj bi posnela, vzameva opremo in greva. Snemava, dokler ne ujameva, kar želiva, doma pa ustvarjava in sestavljava zgodbo. Pri skupnih projektih pa pripraviva scenarij in snemalno knjigo ter na potovanje rada vzameva naročnika oziroma tistega, s katerim delava, in če se ujamemo, pogosto zajezdi najin kreativni val.

Kaj vaju navdihuje?
Vse, kar naju obdaja, predvsem pa trenutki, ki bi si jih vsak rad zapomnil za vselej, le da jih midva posnameva in iz njih, ko jih gledava sestavljene v zgodbo, črpava navdih in motivacijo za nadaljnje ustvarjanje.

S katerim podjetjem ali posameznikom bi najraje sodelovala?
Blaža bolj vleče v športne vode, meni včasih zraven zadišijo kulinarična doživetja, vsekakor pa s katerim od nama ljubih režiserjev. Tarantinov Django je bil prvi film, ki sva ga gledala skupaj, saj nama je obema všeč Tarantino, očarana sva nad Andersonovimi stvaritvami, na snemanju pa bi se pridružila tudi Alejandru Gonzálezu Inárritu in številnim drugim, za katere ni prostora, da bi jih omenila.

Kdo je kreativni in kdo je tehnični vodja studia?
Medtem ko kreativne misli in ideje padajo z obeh strani in se dopolnjujejo, si razdeliva le delo pri snemanju in v postprodukciji, sicer pa sva oba oboje in delava vse.

Na katerem področju sta najraje kreativna?
Težko rečeva, saj si vsako področje vzameva kot izziv, zato se včasih rada poigrava in kaj združiva, zagotovo pa si želiva pri osebnih projektih ustvarjati dokumentarne in igrane filme.

Neizrečena želja, ki si jo upata povedati na glas?
Da bi do konca življenja snemala filme.

Kaj vama pomeni beseda zabava?
Zabava je vse, v čemer uživava, tudi delo. Če se konča ob dobrih prigrizkih v odlični družbi, toliko bolje.

Kaj je bil vajin zadnji nakup?
Nov mikrofon za snemanje kratkih dokumentarcev in igranih filmov, ki so letos glavno vodilo celoletnega projekta OSM16.

Pripravila Tadeja Ogrizek

Preberite še: Intervju z Zdravkom Čolićem: Preverite, v čem je njegova skrivnost

Najbolj brano