Zaščitimo otroke pred soncem

Slovenski dermatologi pozivajo starše in vse druge, da med počitnicami, kot tudi v trenutnem vročinskem valu, poskrbijo za primerno zaščito otrok, ob tem pa naj seveda ne pozabijo tudi nase.

Zaščitimo otroke pred soncem - Foto: Fotografija promocijsko gradivo www.zascitapredsoncem.s

Dojenčkov in majhnih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljamo soncu in jih zaščitimo z obleko in senco. Koža majhnih otrok je manj sposobna tvoriti naravne zaščitne mehanizme pred soncem, bolj so tudi nagnjeni k nevarnemu pregrevanju telesa.

Majhne otroke lahko sonce opeče tudi po glavi oz. lasišču, podplatih in dlaneh, kjer so opekline pri odraslih zaradi gostega lasišča in debelejše plasti ter večje poroženelosti vrhnjice, redke.

Večje otroke zadržimo v senci zlasti med 10. in 16. uro, ko sta vpadni kot in škodljivost UV žarkov največja. Aktivnosti na prostem organiziramo v jutranjih, zgodnjih dopoldanskih in pozno popoldanskih urah.

Otroke učimo upoštevati pravilo sence: Ko senca telesa postane krajša od telesa, poiščemo senco.

Poiščemo lahko naravno senco pod gostimi krošnjami dreves ali ustvarimo umetno senco s šotorom, markizo, ali vsaj senčnikom, seveda pa smo najbolj zaščiteni v zaprtih prostorih. Otrokom ustvarimo tudi 'osebno senco'; oblečemo jih v lahka, a gosto tkana neprosojna oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami, glavo pokrijemo s širokokrajnim klobukom ali čepico s ščitnikom v legionarskem kroju, ki nudi tudi zaščito za vrat. Za tanjše materiale, ki sami po sebi niso dovolj zaščitni, obstajajo v tujini pralni praški in sredstva za mehčanje z dodatkom UV filtrov za varovanje pred nevarnimi sončnimi žarki. Obstajajo tudi oblačila iz posebnih UV zaščitnih tkanin, ki so lahka, zračna, hitro sušeča, iz njih pa izdelujejo tudi kopalna oblačila.

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo zaščitnih preparatov za zaščito pred soncem pri otrocih, mlajših od 6 mesecev. Kasneje pa za zaščito otrok izbiramo pripravke, ki so namenjeni za zaščito otrok pred soncem in vsebujejo fizikalne UV filtre (npr. cinkov oksid in titanov dioksid) in praviloma ne vsebujejo dišav, zato redkeje dražijo kožo. Zaradi velikosti zaščitnih delcev v pripravki za zaščito otroške kože pred soncem pa dajejo ti koži belkast odsev, kar lahko izkoristimo tudi za kontrolo pravilnega nanosa zaščitne kreme.

Ne pozabimo tudi, da je najboljša zaščita otroških oči pred soncem kombinacija sončnih očal in izogibanje neposrednemu izpostavljanju soncu, senčenje s klobučki in kapami s senčniki.

Več o zaščiti pred soncem so v Združenju slovenskih dermatovenerologov v okviru Dneva zaščita pred soncem zapisali tudi na spletni strani www.zascitapredsoncem.si, kjer v teh dneh s podpornikom projekta Eucerinom ponujajo brezplačne vzorce sredstev za zaščito pred soncem, saj lahko danes vsak najde najprimernejšo sredstvo zase in za svoje aktivnosti.

Najbolj brano