Otroci – navdušimo jih za zdravo prehrano

23. 9. 2011
Otroci – navdušimo jih za zdravo prehrano

Se vaš otrok navdušuje le nad hitro hrano? Pogosto so razlog za to neustrezne navade in strah pred preizkušanjem novih živil. Morda je nastopil čas, da skupaj popravite temelje njegove prehranske piramide.

Izberite ustrezen čas

Do 2. leta naj bodo njegovi obroki čim bolj raznovrstni, pozitivni učinek se bo obrestoval pozneje. Med 2. in 7. letom nastopi obdobje, ko je težko kljubovati zavračanju okušanja vsega novega. Govorimo o neofobiji. Med 7. in 12. letom pa otrok postane radoveden in novi okusi ga začnejo zanimati. Juhu! Nastopil je trenutek, ko ga je treba vpeljati v svet gurmanskih odkritij.

Bodite dober vzgled

Vi ste otrokovo ogledalo. Če mu želite ponuditi novo jed, dajte dober zgled in jo postrezite tudi sebi, čeprav gre za brokoli, ki ni ravno vaša priljubljena zelenjava. Od 8. leta dalje pripravljajte otroku enake jedi kot sebi. Omejite 'otroške jedi' in jih postopoma nadomeščajte z okusi 'za odrasle'. Ko jeste zunaj, ne dajajte vnaprejšnjih sodb o njegovem okusu (Tole? Ne bo ti dobro, veš.) Lahko bi začel zavračati vse jedi, ki jih še ni poskusil.

Naj sodeluje

Sprehodite se skozi tržnico, kjer se bo otrok lahko dotaknil in vohal sveže pridelke. Dovolite mu, da sodeluje pri pripravi obrokov. Didaktični vidik ukrepa bo spodbudil njegove ustvarjalne vzgibe in v trenutku, ko bo jed poskusil, zbudil v njem ponos.

Zelenjavo pripravite nekoliko drugače

Grenak okus zelenjave lahko pri otroku vzbudi oklevanje. Pripravite jo v omaki, gratinirano, v obliki pite, torte, pireja … ali jo preprosto podušite v ponvi. Drznite si poskusiti zaigrati na karto slano oz. sladko. Predvsem pa izkoristite otrokov močan apetit na začetku obroka in takrat postrezite z zelenjavo ali s presnimi jedmi, ki jih redko uživa ali jih še ni poskusil.

Govorite o užitku

In ne o prehranski koristnosti! Pozitivni učinki vitaminov in hranilna vrednost nista argumenta, ki bi na otroka naredila velik vtis. Vse skupaj bi utegnilo postati zelo znanstveno. Nasprotno pa lahko beseda o okusnosti jedi, način njene priprave in postrežbe zapeljejo otrokove brbončice.

Preizkušajte nenavadne kombinacije

Združite fižol in kečap, ocvrt krompirček in ribo, zelenjavo in skuto. Jedi, ki sodijo med hitro hrano, obogatite tako, da v burgerje dodate mocarelo, jajčevce in rukolo ter jih začinite z začimbnicami in zelišči, otroku torej dajte vedeti, da sta kakovost in raznovrstnost izdelkov temelja okusne prehrane.

Ne obupajte

Če otrok določeno hrano enkrat zavrne, še ne pomeni, da je tudi pozneje ne bo nikoli maral. Okus se razvija in piramida naj se temu postopoma prilagaja. Bodite potrpežljivi.

Prevedla in priredila Erika Švara,
fotografija Shutterstock.com