Joga za mamice z dojenčki

Vadba za mamice in dojenčke, ki skrbi za mamino hitro vrnitev v formo in dojenčkovo sladko spanje.

Petra Hribar

Joga za mamice z dojenčki

Kako je videti taka vadba?

Mamice prinesejo dojenčke, razprostrejo vso 'opremo', potem pa malo vadijo one, pa malo dojenčki, pa spet one, sledi premor za dojenje in previjanje… Ura (ura in pol) je zabavna in se sproti prilagaja potrebam učencev. Mamica, ki je pravkar rodila, ima seveda drugačne potrebe kot tista, ki je že na koncu porodniške in si želi še več moči in prožnosti zase ter prijetno doživetje za dojenčka.

Nekako si ne predstavljamo, da se lahko mame z malimi dojenčki mirno sproščajo … Kakšne prijeme uporabljate?
Uporabljam Iyengar jogo, posebej prilagojeno ženskam oziroma mladim mamicam. V praksi to pomeni položaje, ki spodbujajo nastanek mleka, skrbijo za večjo mišično napetost, večjo telesno moč, razvozlavanje vozlov na hrbtu (med lopaticama), prekrvavitev in na koncu tudi sprostitev. Za to, da lahko mamice na koncu nekaj minut mirno počivajo in se res sprostijo, pa včasih pestujem tudi dva dojenčka hkrati.

Kaj pa dojenčki? Je joga za njih le še ena modna muha?

Danes je res precej modno dojenčke masirati, telovaditi … Joga je starodavna znanost in tehnika, ki vsebuje tudi fizični del, asane, ki naj bi se razvile tudi ob opazovanju dojenčkovega gibanja in njegovega razvoja, napredka. Vsi dojenčki se postavijo v strešico, preden shodijo! Dojenčkom in njihovi starosti prilagojene asane, v katere jih postavi mamica, so nekaj povsem naravnega. Na vadbi jih združujemo s pesmicami, igricami, veliko komunikacije … Mamice poročajo, da otroci po urah joge mnogo bolje in dlje spijo. Marsikateri omaga že na uri. Povedo tudi, da se izboljša prebava. Koordinacija. Da v jogi uživajo.

Lahko opišete katerega od položajev?

Najbolj dramatičen, čeprav ne za dojenčke, je gotovo obrat na glavo. Otroci so vsi, brez izjeme, zelo radi na glavi. Majhne dojenčke pa ta položaj spomni na dolge mesece v maternici, ko so z glavico navzdol čakali na svoje rojstvo. Kar čarobno je opazovati, kako se naenkrat umirijo!

Dojenčka položimo na svoji iztegnjeni nogi, z glavico čisto pri stopalih in ritko pri kolenih. Čvrsto primemo dojenčkove boke, jih nežno potisnemo ob svoja kolena in počasi krčimo noge. Dojenčkova glavica naj se ne dotika naših stopal – ali le minimalno. Nogi pokrčimo za največ 45 stopinj. V položaju lahko vztrajamo vsakič dlje, vsekakor pa vedno opazujemo otroka. Če postane nemiren, spustimo noge in nekaj trenutkov počivamo. Otroci obožujejo ploskanje in smeh, zato dojenčku po vsaki izvedeni asani oziroma igrici zaploskamo!

Pozneje lahko te preproste dvige nadomestimo z bolj dinamičnimi, ko dojenčka primemo za gležnje in ga obrnemo na glavo. Vsekakor poskrbimo, da ničesar ne delamo proti dojenčkovi volji.

Izvrstne so tudi asane oziroma vaje, ki izboljšujejo koordinacijo in pospešujejo razvoj motoričnih spretnosti. Pri preprosti vaji, poimenovala sem jo Kje je palček, se diagonalno srečujeta palec na nogi in roki, v ritmu pesmice, vmes pa telesce nežno raztezamo v nasprotni smeri. Odlična je tako za najmlajše kot za tiste, ki že sedijo sami.

Kaj pa mamice?

Po mojih izkušnjah si mamice v teh mesecih želijo spet začutiti svoje 'staro' telo. Oblikovati trebušček, pridobiti moč, sprostiti ramena, se dobro počutiti. Kar je seveda težko, ob vseh neprespanih nočeh in vedno novih skrbeh. A z jogo je lažje!

Urška Božič je učiteljica joge po Iyengar metodi. Vodi tudi šolo za otroško jogo Mali Buda. Fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri