Joga IN otroci. Joga ZA otroke.

Kako na igriv, netekmovalen ter sproščujoč način pri svojem otroku vzpostaviti prvi stik z jogo?

Joga IN otroci. Joga ZA otroke. - Foto: Fotografija Shutterstock

Način vadbe, ki je prilagojen prav najmlajšim junakom

Skozi pravljično pripoved, polno živali, aktivnosti in čarobnih bitij, zbudimo otroško domišljijo in njihovo željo po sodelovanju oziroma po vpletenosti v dogajanje. Pravljična joga je prepredena s pesmicami in igrami, stopnja zapletenosti zgodbe pa je prilagojena vsaki starostni skupini.

Otrokom je joga zelo všeč.

Najbolj divji se ponavadi najlepše sprostijo. Prepričanje, da joga ni za otroke, češ, da »se morajo otroci zdivjati«, po izkušnjah šole Mali Buda, kjer izvajajo Pravljično jogo - ne drži.

Pravljična joga je včasih tudi »norenje«, a potem na koncu vedno sledi sprostitev in poskus zavedanja telesa in okolice.

Otroci imajo z zavedanjem samih sebe in okolice veliko manj težav kot odrasli.

So naravni jogiji. Zavedajo se trenutka, tukaj in zdaj, ne zanimata jih niti včeraj niti jutri, dihajo globoko in naravno skozi nos in so večinoma izjemno prožni. Najdimo v tem globjo vrednost ter jih naučimo, kako tak stik vzdrževati skozi vse življenje.

»Notranji mir je prirojen. Odkrijte ga v otroku.«


Otroci vriskajo, ko sami stojijo v asani drevesa. Kaj ni prav to čudovito in neprecenljivo? Joga jim dviguje samozavest ter povečuje občutek lastne vrednosti. Je izrazito netekmovalna dejavnost (za razliko od vseh ostalih, denimo športa, učenja glasbe, tujih jezikov, itd. ). Ob vsakem, še tako majhnem napredku, ki ga otrok seveda sam pri sebi opazi (in z veseljem poskrbi, da ga opazi tudi učitelj), se gradi in raste občutek lastne vrednosti. Posledica je večja samozavest.

Prilagojeno izzvajanje jogijskih asan in dihalnih tehnik

Otrokom je potrebno klasične jogijske asane prilagoditi do te mere, da so za njih izvedljive. Izvajajo se najbolj bazične asane, in še za te ni nikoli zahteve po (po)polni izvedbi. V nežni starosti telesna motorika ne dopušča res natančnih izvedb.

Prav tako je vadba pranajame omejena na to, da se skušamo začeti zavedati svojega diha. (Odrasli pa naj bi si telo najprej temljito okrepili z vadbo asan. Eden največjih učiteljev joge na svetu, B.K.S Iyengar, priporoča vsaj dve leti redne prakse, potem pa naj bi dihalne tehnike vadili pod vodstvom izkušenega učitelja.)

Otroci so kot poper,

živahni, radovedni, nikoli čisto pri miru. Zato bi bilo vztrajanje v položaju, nekaj sekund ali celo nekaj minut, kot učijo skoraj vse velike šole Hatha joge za odrasle, zanje velik, največkrat prevelik zalogaj. Zatorej je vadba dinamična, poze se menjajo hitreje, veliko je preprostih variacij in kratkih, enostavnih vinjas.

Starejši kot so otroci, bolj natančno izvajamo asane in več je govora o učinkih le-teh.

Učinki

Seznam pozitivnih učinkov joge je impresiven, tako psihičnih kot fizičnih. Starši so večinoma navdušeni, učiteljico pa še bolj prepričajo odzivi otrok v vrtcih, saj ima najraje njihova odkrita, neposredna mnenja. Pravljična joga mora biti všeč njim!

Nekateri starši povedo, da otroci doma popevajo pesmice, ki se jih naučijo na jogi, ali pa da skušajo starše ali babico naučiti pozdrav soncu … Drugače pa starše najbolj zanimajo učinki in posamezni »prijemi« ki pomirijo sitne dojenčke ali, ki pomagajo malčku obvladovati čustvene izbruhe.

Pravljična joga pozitivno učinkuje na:

  • motorične in koordinacijske sposobnosti;
  • nadzor nad čustvi in njihovo umirjanje;
  • samozavest;
  • imunski sistem;
  • telesno moč in gibljivost;
  • telesno držo;
  • kapaciteto pljuč;
  • zavedanje in obvladovanje telesa;
  • zbranost;
  • ustvarjalnost ...

Najbolj brano