Elle recepti: Svinjski file v omaki iz suhih sliv s kruhovim cmokom

19. 6. 2016
Svinjski file v omaki iz suhih sliv s kruhovim cmokom (slika je simbolična) (foto: Profimedia)
Profimedia

Sončno in sladko. Okusa nežne svinjine in sladkih suhih sliv, ki ju radi združujejo vsi, od Francozov do Poljakov, se res odlično dopolnjujeta. Izmed nešteto receptov, ki obstajajo za to jed, nam je Natalija Mauko, vodja Naminega kuharskega kotička, zaupala svojega.

Svinjski file v omaki iz suhih sliv s kruhovim cmokom

Sestavine

800 g laks kareja brez
kosti ali svinjska ribica
olivno olje
sol
poper
lovorjev list

Kruhov cmok

600 g kruha (najboljši je pribl. dva dni star kruh)
1 čebula
100 g slanine
4 jajca
20 dl mleka
50 g masla
3 ščepi peteršilja
ščep soli
ščep popra
ščep česna v prahu
muškatni orešček

Omaka

100 g suhih sliv brez koščic
200 ml smetane za kuhanje
100 ml belega vina
20 g rjavega sladkorja
ščep soli
ščep popra
ščep česna v prahu
50 g marmelade (brusnice, slive ...)

Priprava

Mesarja prosite, da vam odreže lep kos svinjskega fileja, malo masti lahko pusti, da meso ne bo prepusto. Meso narežite na 12 enakih delov, pazite, da so čim bolj okrogli. Da se meso malo zmehča, ga položite v olivno olje, ki ste ga solili in poprali ter dali vanj lovorjev list. Pustite ga počivati v marinadi, medtemse lotite kruhovega cmoka in slivove omake.

Kruh narežite na približno dva krat dva centimetra velike kocke in v ponvici na hitro prepražite sesekljano čebulo in slanino. Vse naštete sestavine za kruhov cmok dajte v večjo skledo in jih dobro pregnetite. Dobiti morate kompaktno zmes, da lahko iz nje oblikujete štruco. Če je zmes preveč lepljiva, dodajate malo kruhovih drobtin. Štruco ovijte v krpo in jo na koncih zavežite ter za približno eno uro dajte počivati na hladno. Nato jo eno uro kuhajte v slanem kropu.

Medtem pripravite omako. V ponvici skupaj povrite belo vino in na koščke narezane suhe slive, dodajte začimbe in smetano za kuhanje. Omako kuhajte toliko časa, da slive postanejo mehke in začnejo malo razpadati, to bo omako lepo povezalo med seboj. Proti koncu dodajte marmelado, da omako dodatno zgosti, in po potrebi malo rjavega sladkorja (če želimo bolj sladko omako).

Na koncu specite meso. Pazite, da ga ne prepečete in ostane dovolj sočno. 

Štruco narežite na rezine. Na krožnike položite koščke mesa (tri na osebo) in kruhov cmok ter prelijte z omako.