Znameniti Christian Dior tega pri ženskah ni prenašal: Menil je, da niso dame, če delajo te 4 stvari

15. 5. 2024
Znameniti Christian Dior tega pri ženskah ni prenašal: Menil je, da niso dame, če delajo te 4 stvari (foto: Profimedia)
Profimedia

Diorjeva predanost eleganci, sofisticiranosti in razkošju še vedno navdihuje modne oblikovalce in ljubitelje mode po vsem svetu.

Christian Dior, francoski modni oblikovalec, je znan kot ena najvplivnejših osebnosti v modnem svetu 20. stoletja. Dior je pridobil svetovno slavo s svojo revolucionarno modno hišo, ki je postala sinonim za razkošje, eleganco in prefinjenost.

Diorjeva kariera v modni industriji se je začela pozno, šele v njegovih štiridesetih letih. Potem ko je delal kot ilustrator za modne revije, je Dior leta 1946 odprl svojo modno hišo in predstavil svojo prvo kolekcijo, ki je takoj pritegnila pozornost javnosti.

Najbolj znan in vpliven Diorjev prispevek k modi je bil njegov "New Look", ki ga je predstavil leta 1947. Ta je postal simbol obnove in glamurja v povojnih letih in postavil temelje za Diorjevo prevlado v modnem svetu v petdesetih letih.

Med svojo kariero je Dior razširil svojo blagovno znamko na različna področja mode, vključno s parfumi, kozmetiko, nakitom in modnimi dodatki. Njegova modna hiša je postala simbol razkošja in prestiža, ki privablja kupce z vsega sveta.

Diorjeva kariera je bila prekinjena z njegovo nenadno smrtjo leta 1957, ko je bil star 52 let. Kljub temu njegova zapuščina še vedno živi skozi modno hišo, ki jo je ustanovil, in ostaja ena najprestižnejših in najvplivnejših na svetu mode.

Profimedia

Te 4 stvari pri ženskah Dior ni prenašal:

Umazani lasje

Podobno kot Coco Chanel je tudi Christian Dior menil, da je najslabše, kar ženska lahko stori, da gre iz hiše z umazanimi lasmi. Dior je verjel, da ženske ni mogoče šteti za negovane, če si dovoli, da se v javnosti pojavi z umazanimi lasmi. Čisti lasje so po njegovem mnenju eden najmočnejših adutov dame.

Pomanjkanje ženstvenosti

"Če ženska ni ženstvena, ni dama. Če zanika svojo ženstvenost in je ne poudarja, potem ni ženska," je menil Dior. Po Diorjevem mnenju ženstvenost niso le čevlji s petami in obleke, ampak tudi vedenje, manire, komunikacija z drugimi ljudmi...

Izbira oblačil, ki ne ustrezajo postavi

Dior je menil, da pravilna nega telesa zahteva tudi izbiro oblačil, ki ustrezajo našemu telesu in karakterju. "Negovana ženska je tista, ki nosi oblačila, ki ustrezajo njeni postavi in ki jo zmerno poudarjajo," je nekoč izjavil Dior.

Napačna izbira čevljev

"Pravi dokaz elegance dame se nahaja na njenih nogah," je bil jasen Christian Dior. Menil je, da so ženski čevlji nujen atribut ženstvenosti. Negovane ženske ne morejo iti iz hiše s čevlji, ki niso ženstveni, zato tudi ni odobraval, da ženske nosijo športne copate.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Meghan Markle se je med obiskom Nigerije s princem Harryjem s svojimi oblačili in nakitom subtilno poklonila princesi Diani

Priporočamo tudi: Ljubka, romantična in zdi se trikrat dražja: Retro obleka Brigitte Macron je popolna za ženske od 18 do 88 let

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk