Zakaj se Harry in Meghan vedno držita za roke?

24. 9. 2022
Zakaj se Harry in Meghan vedno držita za roke? (foto: Profimedia)
Profimedia

In predvsem, ali vojvoda in vojvodinja Susseška na ta način kršita protokol?

Ko sta bila Kate in William fotografirana, kako se držita za roke, kar se je zgodilo med kraljevim potovanjem na Karibe, sta se znašla na naslovnicah časopisov po vsem svetu. Tako preprosta gesta pa za kraljevo družino ni. Po protokolu se geste naklonjenosti v javnosti odsvetujejo in kraljica Elizabeta in vojvoda Edinburški sta v 70 letih zakona živ primer tega. Vendar pa Harry in Meghan na uradnih dogodkih, kot so igre Invictus ali nedavno srečanje v Manchestru, pogosto prepletata prste. Podobno velja za sprehod pred Windsorskim gradom z valižanskim princem in princeso in pogrebni sprevod, ki je spremljal krsto kraljice Elizabete od Buckinghamske palače do Westministerske dvorane. Ali vojvoda in vojvodinja Susseška kršita protokol? 

Odgovor je ne. Ker sta Harry in Meghan z #megxit naredila korak nazaj in "nista več višja kraljeva družina", kot navajajo tabloidi. "Par se je januarja 2020 odpovedal kraljevim dolžnostim in ga pravila krone ne zavezujejo več," piše Insider, ki pa hkrati kritizira izbiro v nasprotju z odnosom drugih kraljevih družin med procesijo. Res je, da so Westminstrsko dvorano po kratkem bogoslužju z roko v roki s svojimi možmi zapustile tudi druge vnukinje njenega veličanstva Beatrice in Eugenie Yorška ter Zara Tindall, vendar se niso udeležile procesije. 

"Ker vojvoda Susseški ni več 'delovni' član kraljeve družine, mu ni treba spoštovati protokola, saj sta žalujoča sorodnika, ki nimata nobenih obveznosti," je za Daily Express pojasnil strokovnjak za govorico telesa Inbaal Honigman. "Njune roke so tu zato, da se čustveno podpreta med to izgubo." Drugače je z valižanskim princem in princeso. "William je tam v javni vlogi, čeprav je pravkar izgubil babico, to je njegova naloga kot kraljevega najstarejšega sina, v tem trenutku je dolžnost pomembnejša od žalosti."

Tisti, ki podpirajo Susseške in v Harryjevi gesti vidijo poskus, da bi svoji ženi izkazal zaupanje in ji s svojo prisotnostjo zagotovil zaščito pred mediji, ki do nje pogosto niso preveč prijazni, javnostjo in celo samimi člani kraljeve družine. Kraljeva strokovnjakinja Shannon Felton Spence je za Fox News Digital povedala, da je bil odnos drugega sina kralja Charlesa III. najverjetneje "ljubeč izraz podpore", vendar je poudarila, da je bila kraljeva družina v tistem času "polno zaposlena".

Drugi pa menijo, da je potreba po tem, da se za vsako ceno pokažemo "drugačni", neprimerna, celo v tako slovesnem trenutku, ko nas gleda ves svet. "Kraljeva družina z milostjo in dostojanstvom zapusti našo ljubljeno kraljico v Westminstrski dvorani, razen Harryja in Meghan, ki se morata preprosto držati za roke kot dva zaljubljena najstnika. Res mi gresta na živce," so se pojavili nekateri komentarji na twitterju, o katerih poroča Insider, "ne moreta držati rok ob strani dve sekundi, da bi žalovala za kraljico (kot da bi bilo Meghan mar za to, mimogrede)? Nisem presenečen, saj vedno ne spoštujejo protokola in kraljice."

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To se nepričakovane “grde” superge, ki jih ta hip obožujejo zvezdnice

Priporočamo tudi: Tanja Ribič ob obisku poroke navdušila v živo oranžni obleki

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan