Vabila na poroko

Čeprav so že zdavnaj minili časi, ko so kraljeve družine svojim prestolonaslednikom branile zakon z nekom, ki ni modre krvi, mediji občasno radi omenijo poreklo današnjih princes. Seveda je ta hip najbolj na udaru Kate Middleton, ki bo konec aprila postala žena britanskega princa Williama.

Vabila na poroko

Evropske princese, ki niso modre krvi, so seveda pod drobnogledom javnosti.

Mediji spremljajo vsak njihov korak in se tudi norčujejo iz napak, ki jih pač naredijo, ker na začetku niso navajene življenja na dvoru. Norveška princesa Mette-Marit je recimo nekoč morala odpovedati uraden obisk Nemčije zaradi opeklin na obrazu, ki jih je dobila zaradi neprevidnega sončenja. Kate ni tako izpostavljena, ker je očitno bolj previdna oziroma se že toliko časa druži s princem, da se je nekaj tudi že naučila. So pa zato bolj na udaru njeni starši. Ko je njena mama na primer spoznala kraljico Elizabeto, naj je sploh ne bi znala pravilno pozdraviti … No, mediji pa so se osredotočili predvsem na njeno ambicioznost. Kate naj bi se prepisala na univerzo Saint Andrews takoj, ko je zvedela, da tam študira tudi princ.

Vendar pa so ljudje, ki poznajo družino Middleton, do nje zelo zaščitniški.

Predvsem tisti, ki živijo v istem mestecu, v Backleburyju, kot oni. In tu je dokaz, da očitno ne nasprotujejo proti, da bo verjetno nekoč bodoča kraljica iz njihovih vrst, in ne iz plemiških. Družina živi v mestecu že 30 let, zato niti ni čudno, da je Kate na poroko povabila nekaj ljudi, s katerimi je odraščala.

Tako se bosta med 1.900 povabljenci znašla tudi zakonca indijskega rodu Chan in Hasha Shingadi, ki sta lastnika lokalne trgovine Peaches Spar. Glede tega, kaj obleči za na poroko, sta se posvetovala kar z očetom neveste. Zanimalo ju je, ali se lahko pojavita v tradicionalnem indijskem oblačilu, in z veseljem ugotovila, da je to možno. William in Kate pogosto obiščeta njuno trgovino, kupita bombone Haribo in sladoled Vienetta, pravita lastnika. “William je zelo skrben mlad moški, zapomnil si je ime najine hčerke Meere, po kateri vedno, ko prideta s Kate sem, vpraša, jaz pa ga povprašam po njegovi babici,” je Hasha polna hvale. Sama hvala je tudi lokalnega Martina Fidlerja, ki Katino mamo pozna že od otroštva. Carole Middleton se je kot dekle pisala Goldsmith in je odrasla v mestecu Southall, kjer je imel njen oče gradbeno podjetje. Odselila pa se je takrat, ko je dobila službo kot stevardesa pri British Airwaysu. Nekako v istem času se je tudi Michael Middleton, sin pilota, odločil za podoben poklic kot ona in tako sta se tudi spoznala. Leta 1979 sta kupila skromno viktorijansko po­sestev v vasici Bradfield, kjer sta se leta 1989 tudi poročila.

In prav tu sta sedem let pozneje ustanovila podjetje Party Pieces, ki izdeluje izdelke za zabave, kot so baloni, zastavice, kanfeti in drugo dekoracijo. Začetni uspeh podjetja jim je omogočil, da so se lahko preselili v drugo vas, v Bucklebury, v bolj moderno petsobno hišo sredi lepega parka. Poleg tega sta starša lahko svojim trem otrokom Kate, Pippi in Jamesu omogočila odlično izobrazbo. Pippa je tako strokovnjakinja za trženje pri podjetju Table Talk, če pa ji ostane kaj prostega časa, dela pri spletnem časopisu Party Times. James je nekaj časa študiral angleščino na univerzi v Edinburghu, a se je raje odločil ustanoviti slaščičarsko podjetje, podružnico podjetja, ki ga imata v lasti starša. Kate je tudi najprej hodila na Marlborough College, pozneje pa so jo starši prepisali na St. Andrews. Bila je ena izmed bolj pametnih, zabavnih in priljubljenih študentk. Malokdo pa ve, da je bila kot punčka velikokrat tarča posmeha. V osnovni šoli so se iz nje norčevali, ker je bila zelo bledolična in izjemno suha. Očitno slabe izkušnje iz otroštva ni pozabila, saj je goste prosila, naj namesto daril denar raje nakažejo fundaciji, ki se bori proti nasilju nad otroki.

Sandra Bratuša (Story), fotografija RedDot

Najbolj brano