V pričakovanju Oskarjev

Danes, od dveh zjutraj po evropskem času, se bo zgodila 81. podelitev filmskih nagrad Oskar.

V pričakovanju Oskarjev - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Celotna filmska srenja pričakuje srdit boj med vodilnima filmoma po številu nominacij Slumdog Millionaire (Revni milijonar) ter The Curious Case of Benjamin Button (Nenavaden primer Benjamina Buttona).

Brad Pittov Nenavaden primer Benjamina Buttona se lahko pohvali z 13 nominacijami, medtem ko jih je drama o revni indijski siroti prejela "zgolj" 10. Med nominacijami je tudi boj za najžlahtnejšo nagrado Film leta, v katerega se podajata skupaj s še tremi dramami (Bralec, Milk ter Frost/Nixon).

Mickey Rourke ima, na papirju, največ možnosti za osvojitev zlatega kipca. Igralcu je vloga v filmu The Wrestler med ostalimi prinesla že zlatega globusa ter bafto, včeraj pa je prejel še Spirit Award. Med njegovimi tekmeci najdemo dobitnika nagrade SAG Seana Penna (Milk), lepotca Brada Pitta (Nenavaden primer Benjamina Buttona), televizijskega Richarda Nixona Franka Langello (Frost/Nixon) in Richarda Jenkinsa, za vlogo Walterja v filmu The Visitor.

Ali bo Kate Winslet uspelo dobiti še največje priznanje v filmski industriji ali pa se bo nagrade veselila Meryl Streep? Čeprav ni dvoma o zmagovalki, pa lahko kot že nekajkrat Akademija preseneti s svojim izborom. Svojega prvega Oskarja se lahko veselita princeska Anne Hathaway in Melissa Leo ali pa bo svoj drugi kipec domov odnesla mamica Angelina Jolie.

Bo Heath Ledger postal prvi igralec, ki bo nagrado prejel posthumno? Vse karte kažejo nanj. A ne smemo pozabiti na njegove tekmece. Michael Shannon (Krožna cesta), Robert Downey (Tropski vihar), Josh Brolin (Milk) ter Philip Seymour Hoffman (Dvom), za katerega je to že tretja nominacija za to prestižno priznanje.

Film Dvom ima dve železi v ognju v kategoriji Najboljša ženska stranska vloga. Zanjo se borita Viola Davis in Amy Adams. Poleg njiju so še Taraji P. Henson (Nenavaden primer Benjamina Buttona), Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona) in Marisa Tomei za vlogo striptizete v filmu The Wrestler, ki velja za favoritko.

Med tujejezičnimi filmi pa vsi pričakujejo zmago izraleske animirane biografske vojne drame Valček z Baširjem.

Podelitev, ki jo bo vodil postavni avstralski igralec Hugh Jackman, si boste lahko v neposrednem prenosu iz Los Angelesa ogledali na eni izmed tujih filmskih postaj kot sta HTV1 in PRO7.

Najbolj brano