Ne boste verjeli, kakšna je resnica o zaročnem prstanu princese Diane

Štirideset let po tem, ko sta princesa Diana in princ Charles oznanila zaroko, kaj se je zgodilo z zaročnim prstanom?

Ne boste verjeli, kakšna je resnica o zaročnem prstanu princese Diane - Foto: Profimedia

Ni vam treba seči daleč v četrto sezono The Crown, da bi videli prepad, ki se je pojavil v odnosu med princeso Diano in princem Charlesom. Do poroke sploh ni treba priti.

V tretji epizodi sta mladi Diani - široko odprtih oči in dekliški v brezokavniku in velikim pvratniku - ki jo izvrstno igra Emma Corrin - kraljica in predstavnik Garrarda, ki je bil uradni kraljevi draguljar od 1843 do 2007, predstavita pladenj s potencialnimi zaročnimi prstani.

Ta prizor je nazorna predhodnica napetosti, ki bo sčasoma razvezal zakon. Daleč od intimnega trenutka med parom je bolj kot formalna poslovna transakcija. Namiguje tudi na neodvisno držo, ki jo je imela Diana, kar je v enaki meri razjezilo in zmedlo kraljevo družino. Ko optično prebere prstane, ki jih ponujajo, zaobide prstane iz kraljevske zbirke, namesto tega pa se osredotoči na zdaj ikoničen safirni dizajn, ki je bil naprodaj v Garrardovi lastni kolekciji.

Dianina izbira je še vedno eden najbolj legendarnih zaročnih prstanov - in resnično takoj prepoznavnih kosov nakita - v zgodovini. 12-karatni ovalni cejlonski safir, obdan s 14 solitaire diamanti in postavljen v 18-karatno belo zlato, je prstan Marguerite navdihnila broška, ki jo je princ Albert leta 1840 naročil Garrardu za svojo bodočo ženo kraljico Viktorijo. Diana se je odločila za tega, ker jo, kot je povedala, spominja na zaročni prstan njene matere in "je iste barve kot moje oči". Rečeno je bilo tudi, da ga je izbrala zelo preprosto, ker je bil največji, in slog, ki je bil v modi v visoki družbi osemdesetih let.

Diana v svojih poročnih zaobljubah ni hotela uporabiti besede "ubogati". Njen izbor zaročnega prstana naj bi dvignil obrvi v kraljevi družini, ki je tradicionalno nosila edinstvene sloge po meri. Vsakdo bi lahko ta prstan kupili neposredno od Garrarda - ob predpostavki, da bi morali porabiti 28.500 funtov (kar je danes več kot 112.000 funtov oz. približno 130.00 evrov), saj je bil prstan predstavljen tudi v Gerrardovem katalogu. Morda ne bi bil edinstven, toda Diana je prstan že nekaj let po zaroki prilagodila.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To krilo iz 90-ih bo letos vodilni poletni trend. Bodite prvi!

Priporočamo tudi: 4 razlogi, zakaj vaši lasje ne rastejo in kako jih spodbuditi

Najbolj brano