Meg Ryan, krasna pri petdesetih

28. 11. 2011
Meg Ryan

Ljudje so jo doslej vedno imeli bolj za Gap kot za Gucci žensko. Saj veste, simpatično, na videz povsem nič prevzetno Meg Ryan. Ki jih je letošnjega novembra – bi verjeli? – dopolnila 50!

Meg Ryan je seveda ameriška igralka igrivega nasmeha, navihanih ustnic in včasih manj ukročenih blond las. In prav videz vihrave blondinke je bil nekaj desetletij osebnostni in poklicni zaščitni znak nesojene kraljice romantičnih komedij, škorpijonke po horoskopu. Njene vloge zasanjanih žensk v komedijah Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu, Čaka te pošt@ sicer niso povsem prepričale filmskih kritikov, a so jo zato tesno k srcu privili gledalke in gledalci.

Pri 49 letih se je Meg, ki je nase kot spremljevalka vojnega pilota prvič opozorila v kultnem promocijskem filmu ameriške vojske Top Gun, podala med režiserje. In to po nekaj letih bivanja v poklicni izolaciji, ko je javnost bolj vznemirjala zaradi svojih domnevnih plastičnih operacij in pretirane nagnjenosti k uporabi botoksa. In tudi z naklonjenostjo shujševalnim kuram. Meg si je na primer po snemanju filma Serious Moonlight konec leta 2009 privoščila oddih na Havajih, kamor se je po slabih ocenah kritikov odpravila s prijatelji in šokirala s precej shujšano, skoraj posušeno postavo. Meg je v filmu sicer igrala poslovno žensko, ki poskuša možu preprečiti pobeg s svojo mlado pomočnico. The New York Times je komedijo označil za 'plitko', s slabo kritiko pa Meg niso prizanesli niti v Entertainment Weeklyju, kjer so med drugim zapisali, »da se Ryanova preveč trudi ugajati«. Ryanova se je pred tem za dve leti umaknila iz javnosti, da bi se lahko posvetila posvojeni kitajski deklici Daisy True. Njeno vrnitev na filmska platna so pospremile govorice, da si je kirurško popravila ustnice in gube zgladila z botoksom. Namigovanja je zanikala.

»Seveda sem se po 40. letu morala spopasti z marsičim, vendar to vsekakor še ni konec. Moja zanimanja so se razširila in še nikoli nisem bila tako ustvarjalna,« je trdila pred dvema letoma.

Meg je za režiserski prvenec, nikakor ne presenetljivo, izbrala komično dramo. Film Into the Beautiful je namreč zgodba o ponovnem srečanju starih prijateljev, po besedah producentke Wendy Finerman, ki je svoj pečat pustila že pri filmih, kot sta Forrest Gump in Hudičevka v Pradi, je bila zgodba Ryanovi pisana na koži. V nasprotju z drugimi igralci, ki se lotijo režije, se je Ryanova odločila, da v ganljivi, zabavni in tankočutni zgodbi ne bo igrala. Da ima dosti vodilne vloge, torej.
Meg se seveda spomnimo tudi kot sopotnice Jima Morrisona v filmu The Doors, v ljubezenski drami Ko moški ljubi žensko, kjer jo je od alkoholizma poskušal odvaditi Andy Garcia, in filma Mesto angelov, kjer se je filmsko zaljubila v 'angela' Nicolasa Cagea.

Meg Ryan je že nekaj časa v romantični zvezi z ameriškim glasbenikom Johnom Mellencampom, ki je zadnje dni leta 2010 za javnost sporočil, da se po 18 letih zakona ločuje od žene Elaine.

J.L., Nova