Kraljičini gostje so bili v Balmoralu podvrženi posebni preizkušnji, ki je ne prestanejo vsi

Nekaj uglednih osebnosti ni prestalo preizkušnje in so postale persone non grate v rezidenci.

Kraljičini gostje so bili v Balmoralu podvrženi posebni preizkušnji, ki je ne prestanejo vsi - Foto: Profimedia

Poletje je sinonim za počitnice za vse, tudi za kraljico Elizabeto II, ki je v skladu s tradicijo poletje preživljala v svoji škotski rezidenci Balmoral. Na posestvu, obdanem z zelenjem, je Elizabeta II. dolga leta uživala v dolgih vožnjah, lovu in ribolovu, sprehodih na svežem zraku in družinskih zabavah, kot so večeri družabnih iger. Tu je njena visokost opustila dobršen del pravil, ki jih nalaga etiketa, in odložila bolj uradna oblačila v svoji garderobi ter odprašila gumijaste škornje, karo krila in svoje najljubše šale. Skratka, Balmoral je bil za vladarico vedno kraj miru in prav zato je izbira, kdo je lahko preživel počitnice z njo, precej stroga.

Po mnenju kraljevih strokovnjakov je kraljica svoje goste podvrgla različnim testom, da bi ugotovila, ali bodo dobra družba ali pa bi bilo bolje, če bi svoj čas preživeli drugje. Tradicija preizkušanja gostov je že dolgoletna, tako zelo, da jo je moral prestati celo princ Philip, takoj ko se je pridružil kraljevi družini. Kraljevi biograf Michael Patterson pravi, da je Philip odlično opravil preizkus, saj je imel rad vse dejavnosti na prostem in se jim je z navdušenjem posvečal, s čimer je izpolnjeval kraljičina merila. Vendar preizkusa sposobnosti na Balmoralu niso opravili vsi: Margareth Thatcher, kot je razvidno iz serije The Crown, se je s preveč formalnim obnašanjem izkazala za neuspešno, tako da se je oblečena na proslavo pojavila ob 18.00. To je bilo dovolj, da so jo črtali s seznama dobrodošlice.

Preberite tudi: To je razlog, zakaj se kraljica Elizabeta II. v resnici ni želela fotografirati s pravnukinjo Lilibet

To je presenetljiv razlog, zakaj kraljica Elizabeta ni čestitala Meghan Markle za rojstni dan

Morda se sprašujete, kaj torej obsega test. Pri tem je treba paziti ne le na pravila oblačenja, ki morajo biti neformalna, vendar ne površna, temveč tudi na spoštovanje številnih nenapisanih pravil. Med lovskimi zabavami se na primer od vseh gostov pričakuje navdušeno sodelovanje, pri čemer je treba spoštovati hierarhični red in dati prednost najboljšim lovcem. Po večerji pa je treba obvezno sodelovati pri družabnih igrah, ki so bile pri kraljici zelo priljubljene. V dnevni sobi se je treba izogniti zmedi: nikoli ne sedite na kraljičinem sedežu, saj se vam ob tem grozi izobčenje iz rezidence.

Kate Middleton je bila ob svojem debiju na Balmoralu leta 2009 kot vedno brezhibna. Že takrat je valižanska princesa pokazala izrazito prilagodljivost dvornemu življenju in veliko navdušenje nad vsemi vrstami dejavnosti na prostem. Kraljevi strokovnjaki pojasnjujejo, da je s tem takoj osvojila srce princa Philipa in tudi kraljice, in sicer do te mere, da ji je kraljica dala posebno dovoljenje za fotografiranje na posestvu, kar je bilo do takrat prepovedano, razen za uradne portrete.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Charles III. in njegovi "klobasasti prsti": Zakaj ima novi angleški kralj rdeče, otečene prste?

Priporočamo tudi: Razkrita kraljičina rutina pred spanjem: Stroga pravila so bila njena "skrivnost" dolgoživosti

Najbolj brano