Kate Middleton po kraljičini smrti dobila nov kraljevi naziv. Se bo spremenil tudi naziv Meghan Markle?

Po smrti kraljice Elizabete II. bo njen najstarejši sin, princ Charles, naslednji v vrsti za prestol, odslej znan kot kralj Charles III; vendar pa ni edini član kraljeve družine, ki bo spremenil naziv. S spremembo nasledstva se bodo spremenili tudi drugi nazivi, vključno z nazivoma princa Williama in Kate Middleton, Charlesovega sina in snahe.

Kate Middleton po kraljičini smrti dobila nov kraljevi naziv. Se bo spremenil tudi naziv Meghan Markle? - Foto: Profimedia

Smrt kraljice Elizabete II. je v kraljevi družini sprožila številne velike spremembe, zlasti glede nazivov in kraljeve nasledstvene linije. Princ Charles, prestolonaslednik, je zdaj kralj Charles III, njegova žena Camilla, vojvodinja cornwallska, pa je zdaj kraljica soproga. Spremembe nazivov so se prenesle tudi v Charlesovo rodbino, saj sta njegov najstarejši sin princ William in njegova žena Kate Middleton postala vojvoda in vojvodinja Cornwall in Cambridge, z možnostjo, da postaneta princ in princesa Walesa, če se kralj odloči, da jima podeli to čast.

Ne spreglejte:

William in Kate, ki sta ob poroki leta 2011 postala vojvoda in vojvodinja Cambriška, sta po kraljičini smrti znana tudi kot vojvoda in vojvodinja Cornwallska. Njuna nova uradna naziva sta: Vojvoda in vojvodinja cornwallska in cambriška.

Vojvodstvo Cornwall tradicionalno vodi najstarejši sin vladajočega monarha. Kralj Charles je imel ta naziv kot kraljičin najstarejši sin, njegova žena Camilla pa kot vojvodinja Cornwallska. Po kraljičini smrti in Charlesovem položaju kralja je ta čast prešla na njegovega najstarejšega sina Williama.

V prihodnosti Williama in Kate lahko čaka še več sprememb nazivov. Kraljica je princu Charlesu in njegovi prvi ženi, princesi Diani, prav tako podelila naziv princ in princesa Walesa. (Camilla je tehnično postala valižanska princesa, ko se je leta 2005 poročila s tedanjim princem Charlesom, vendar se je iz spoštovanja do pokojne princese Diane odločila, da bo v javnosti nastopala kot vojvodinja Cornwallska). Ta naziv se ne podeduje avtomatično, ampak "se običajno prenese, ko obstoječi valižanski princ vstopi na prestol", je zapisano na spletni strani valižanskega princa, navaja Marie Claire UK. Kralj Charles bi se lahko odločil, da stori enako, s čimer bi William in Kate postala nova valižanska princ in princesa.

"Novi kralj bo moral Williama imenovati za valižanskega princa, zato bo verjetno prišlo do investiture na gradu Caernarfon, kot je bilo to leta 1969 za princa Charlesa," je povedala Carolyn Harris, avtorica knjige Raising Royalty: avtorica knjige "Vzgoja otrok", 1000 let kraljevega starševstva, je pojasnila za Page Six.

Takšni načrti bodo morda objavljeni pravočasno, za zdaj pa se kraljeva družina osredotoča predvsem na to, da se pokloni njenemu veličanstvu.

Kaj pa vse to pomeni za princa Harryja, drugega otroka kralja Charlesa, in njegovo ženo Meghan Markle?

Ko sta se leta 2018 poročila, sta postala vojvoda in vojvodinja Susseška, ko pa sta se umaknila kot starejša delovna člana kraljeve družine, sta izgubila čast imenovanja Njegova in Njena kraljeva visokost, vendar sta ostala vojvoda in vojvodinja.

Po kraljičini smrti je malo verjetno, da se bosta naziva Harryja in Meghan spremenila, je pa mogoče, da bosta njuna otroka povišana v princa Archieja in princeso Lillibet. To pomeni veliko spremembo, saj se triletni Archie in enoletna Lillibet nista rodila s kraljevima nazivoma.

To je posledica patenta, ki ga je leta 1917 izdal kralj George V. in v katerem je bilo navedeno, da so lahko princ in princesa le otroci vladarja, otroci vladarjevih sinov in najstarejši živeči sin najstarejšega sina valižanskega princa. Archie in Lillibet v času vladavine njune prababice kraljice Elizabete II. nista ustrezala tem opisom. Ko pa je na prestolu Charles, sta primerna kot "otroka sinov vladarja" - torej Harryjeva otroka. Spremembe lahko vedno opravi tudi vladar. Kraljica je leta 2012 izdala pisemski patent, s katerim je vsem Williamovim otrokom dovolila, da imajo kraljeve nazive, ne le princu Georgeu. Vendar tega ni storila za Archieja.

Ko se je Archie rodil leta 2019, bi lahko prejel vljudnostni naziv grof Dumbartonski (eden od Harryjevih nazivov na Škotskem), vendar sta se Harry in Meghan menda odločila, da se bosta temu nazivu, pa tudi nazivu "njegova kraljeva visokost", odpovedala, da bi lahko živel bolj zasebno življenje. Vendar je Meghan razkrila, da je to odločitev za njiju sprejela kraljeva družina. "To ni bila najina odločitev," je dejala v intervjuju z Oprah Winfrey. Glede tega, zakaj so vsi Williamovi otroci postali kraljevi in ne Harryjevi, je Meghan dejala: "Veliko sem slišala prek Harryja ... to je bila odločitev, ki se jim je zdela primerna."

Če bosta naziv princa in princese res na voljo Archieju in Lillibet, bi se lahko za njuno uporabo na koncu odločila Harry in Meghan. Glede na to, da sta se distancirala od kraljevih dolžnosti in se preselila v Kalifornijo, je mogoče, da bi ga zavrnila. Tudi drugi člani kraljeve družine so se odpovedali podelitvi nazivov princ in princesa svojim otrokom, ko so postali primerni, na primer princesa Anne in princ Edward, ko je šlo za njune otroke.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Je Camilla po smrti kraljice Elizabete II uradno postala kraljica? Znan je njen novi naziv

Priporočamo tudi: To je razlog, da Kate Middleton in Meghan Markle nista odpotovali na Škotsko, da bi bili ob kraljičini postelji s kraljevo družino

Najbolj brano