Dakota Johnson: Razkrila podrobnosti snemanja 'seks' prizorov z Jamiejem

7. 4. 2017
Dakota Johnson: Razkrila podrobnosti snemanja 'seks' prizorov z Jamiejem (foto: Upi Media)
Upi Media

Dakota se je za Petdeset odtenkov teme vrnila v lik Anastasie Steele. Z javnostjo je delila svoja občutja in izkušnje s snemanja filma.

Na koncu filma Petdeset odtenkov sive vidimo, kako Anastasia Steele zapusti Christiana Greya in prevzame nadzor nad svojim življenjem. Kaj pa doživlja v filmu Petdeset odtenkov teme?

Petdeset odtenkov teme se začne nekaj dni po tem, ko Anastasia na koncu prvega filma zapusti Christiana. Ima zlomljeno srce, je ranjena in zmedena, še vedno pa občuti močno ljubezen in hrepenenje po njem. V drugem filmu vidimo, kako se je sprijaznila s svojimi čustvi, in njeno izjemno junaštvo, da omogoča tem čustvom svobodno živeti v njej. Oba se odločita, da njunemu odnosu dasta še eno priložnost, vendar pod njenimi pogoji. Skozi film Anastasia raziskuje svojo seksualnost, svoje telo in svoje želje na zelo iskren in lep način.

Kako pa se razvija odnos med Christianom in Anastasio?

Kar je tako privlačno v tej zgodbi, je, da se imata rada bolj kot karkoli na svetu in bosta storila vse, da to ljubezen zaščitita. Ta brutalna vez določa karakterja in
ju naredi bolj medsebojno navezana in surova. Zdaj se morata odločiti, ali želita biti skupaj, zato je tu tudi več prostora, da se njun odnos razvija in poglablja.

Dakota

Kaj vam je všeč v vaši vlogi?

Razvoj, ki ga doživlja Anastasia kot mlada ženska, mi je zanimiv tako čustveno kot spolno, zares pa me je zasvojilo njeno soočenje z mentalno naravo in moralnostjo v njej. Prav tako je dovolj pogumna, da razišče svojo seksualnost in je do sebe sočutna in samozavestna.

Christian je precej zapleten in skrivnosten človek, kar je gotovo zanimiva vloga?

Seveda, nekdo, ki ima v sebi zamotanost, kar pri njem psihološko pomeni biti sadist in imeti spolne fetiše, je zanimiv. Menim, da je osvojitev takega lika za
igralca kar poslastica.

Kako je bilo delati s Kim Basinger, ki igra Eleno Lincoln, ključno žensko iz Christianove preteklosti, omenjeno že v delu Petdeset odtenkov sive?

Delati s Kim Basinger je bil skrajni užitek. Ko sem prvič videla 9 tednov in pol, se je moj svet obrnil na glavo, od takrat sem oboževalka nje in njenega dela. Da Kim igra v filmu, se mi je zdela usoda. Tako nadarjena in svojstvena je ter absolutno osupljiva. V svojem narcističnem sanjskem svetu to naključje doživljam kot nekakšen iniciacijski obred, čast ali predajo štafete, če hočete. Zelo se zavedam, da nihče na tem planetu ni tako seksi, sijoč in lep kot Kim Basinger v 9 tednov in pol, in to sem sprejela.

Prav tako je bil zanimiv – ne le Anastasijina zaščitniška in ognjena plat – njen spopad iz oči v oči z žensko, ki je bistveno prevladujoča tako spolno kot s splošnim obnašanjem. Precejšnja sprememba v tonu, ki smo ga navajeni v tipičnem Aninem obnašanju.

Dakota

Kaj lahko rečete o Belli Heathcote, ki uteleša lik njegove nekdanje podrejene, Leile Williams?

Bella je super ženska in igralka. Bila je zelo prijazna, odprta in živahna. To je pravzaprav tisto, kar okolje naredi udobno za delo, in mislim, da je dodala veliko teže in resnične prikupnosti v upodobitvi Leile.

Je v filmu kaj humorja?

Običajno najdem humor v konvencionalno nesmešnih situacijah. To mi v življenju služi kot mehanizem psevdospopadanja oziroma odvračanja pozornosti. Ugotovila sem, da je ta doprinos v mojem delu včasih učinkovit. Upam, da se je humor, ki sem ga našla v zgodbi, prenesel na ekran
in da ljudem ponudi nekaj olajšanja oziroma odmora od intenzivnosti ter občasno omišljijske narave vsebine.

Menite, da je pomembno, da se ne jemljete preveč resno in ste se sposobni smejati sami sebi?

Zelo resni ljudje se mi zdijo dolgočasni.

Dakota

Kakšna je bila izkušnja vrniti se v lik po uspehu filma Petdeset odtenkov sive?

Prvič je bil pritisk, da odigram tako priljubljeno zgodbo, res velik. Ne bom rekla, da je bilo drugič preprosto, vendar je bilo vsekakor bolj domače. Še nikdar se nisem vrnila v lik ali ekipo. Bilo je, kot da se vračam na taborjenje. Tokrat to niso bile neznane vode, oba z Jamiejem sva vedela, kako krmariti vlogi in vsebino.

Kemija med vami in Jamiejem Dornanom je bila v prejšnjem filmu izjemna. Kako je bilo spet delati z njim?

Zaradi dejavnika intime sva v prvem filmu ustvarila zelo varno okolje, morda distanco. Potem sva, hvala bogu, postala dobra prijatelja. Res imava srečo, da se tako dobro razumeva, bila bi prava nočna mora, če se ne bi. Tokrat smo snemali pol leta in večina prizorov je seveda s Christianom in Ano. To je veliko časa, ki sva ga bila sposobna preživeti na spodbuden in tovariški način.

Dakota

Zakaj je po vašem mnenju on pravi igralec za vlogo Christiana Greya?

Mislim, da ima Jamie v sebi mirnost, ki je bistvenega pomena za ta lik. Zelo pameten in duhovit je, njegov stoični videz pa naredi njegovo izvedbo večplastno.

Kaj je režiser James Foley doprinesel k filmu?

James je odličen režiser in združil je res nadarjeno skupino ljudi. Še zlasti je primeren za fino dodelavo kriminalnega vidika filma, ki oplemeniti zgodbo.

Kako ste posneli 'intenzivnejše' prizore?

Število seksualnih prizorov, ki smo jih morali posneti, je bilo zastrašujoče, zato
sva si prizadevala za čim večjo lahkotnost, medtem ko se seveda še vedno zavestno trudiš narediti prizore realne in ne ponavljajoče se. Snemanje teh prizorov je lahko čustveno in telesno zahtevno, zato sva morala biti karseda obzirna drug do drugega.

Dakota

Ste se za vlogo pripravljali po izvornem materialu knjižne uspešnice E. L. James?

Preden smo začeli snemati, sem se vrnila h knjigam, da sem osvežila like in splošno energijo.

Anastasia je v tem filmu močnejša, kar zdaj pogosto vidimo pri ženskih likih v filmih. Ste ponosni, da ste lahko z vlogo na zaslone prinesli tudi ta vidik?

Resnično menim, da je to najpomembnejši vidik filma v tem trenutku. Zgodbe so ustvarjene, da bi obveščale in premaknile ljudi. Če lahko kaj naredimo v smeri krepitve vloge žensk, da tudi same cenijo lastno vrednost, se postavijo zase, se počutijo sposobne in podprte, mislim, da je to lepa priložnost. Še zlasti glede na naše trenutne politične in družbene razmere.

Vaša vloga je navdihnila druge mlade ženske, da prevzamejo nadzor nad svojim življenjem. Kako se je tega zavedati?

To je nekaj, zaradi česar se počutim neverjetno ponižno. Konec koncev delam
samo to, kar imam rada, in dejstvo, da imam ob tem lahko kakršenkoli pozitiven
vpliv na druge ljudi, je zame resnično neverjetna čast.

Prevedla Nina Pretnar
Fotografije: Profimedia in Upi media

Preberite še: Kako ugotoviti, ali je nekdo "pravi" za vas