Čemu se je bolje izogniti in kaj kupiti? Vodič po izdelkih, ki se najpogosteje znajdejo v košarici!

Koliko pozornosti namenjate branju oznak na hrani, ki jo kupujete? Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da bi bil moral biti čisto vsak nakup, premišljen

Lifestyle, 6. 11. 2017

Nakupovanje

Italijanski strokovnjaki so vsem nam, ki prepogosto skorajda miže polnimo nakupovalne vozičke, olajšali delo in pripravili seznam desetih živil, ki se najpogosteje znajdejo v nakupovalnih košaricah modernih žensk. Tem so potem natančno analizirali sestavine in zapisali, katerim se jim je bolje izogniti in na katete moramo biti še posebej pozorni.

1. Balzamični kis

Izberite kis organskega izvora z zaščitenim poreklom, kot je na primer balzamični kis iz Modene. Med oznakami se prepričajte, da ne vključuje sulfatov (na etiketah jih boste pogosto našli pod imenom E221 in E222) saj lahko povzročijo glavobole, alergijske reakcije in želodčne težave.

2. Voda

Ko se odločate katero vodo kupiti, raje izberite oligomineralno vodo, ki je polna mineralov. Vrednost kalcija v vodi, ki jo izberete naj bo višja od 250 mg na liter, prav tako pa bodite pozorni tudi na embalažo in upoštevajte, da je obarvano steklo popolno za zaščito vode in vseh njenih mineralov.

Voda

3. Piva

Ko kupujete pivo se najprej prepričajte o odstotku alkohola, izvoru in mešanici žit iz katere je pripravljena. Dober nakup boste opravili, če boste izbrali pivo iz lesenih sodov. Bodite pozorni tudi na prisotnost raznih dodatkov.

4. Marmelada

Ste vedeli, kakšna je razlika med kompotom in marmelado? V razmerju med sadjem in sladkorjem! V marmeladi naj bi bilo vsaj 20% sadja, zato vedno preverite razmerje, še posebej prisotnost dodanih sladkorjev ter izvor sadja (najbolje se boste odločili, če boste kupili marmelado s sadjem ekološkega izvora). Izognite se izdelkom s konzervansi in barvili - najbolj škodljiva sta E220, 221, saj povzročata alergije, izpuščaje, glavobole in lahko pripomoreta k zmanjšani absorbaciji vitaminov v telo.

Marmelada

5. Mleko

Na embalaži preverite državo izvora ter ali je bilo pakiranje narejeno v sterilnih pogojih. Preverite tudi sledljivost izdelka, s katero dobite vpogled v vsak trenutek postopka pridelave. 

6. Olivno olje

Najboljše olivno olje nastaja s postopkom hladnega stiskanja. Na embalaži poiščite oznako 'višje kakovosti', izvira pa naj iz Italije ali drugih evropskih držav. Še kakšen nasvet? Izberite olivno olje, ki je shranjeno v temnih steklenicah! 

olivno olje

7. Testenine

Italijanski strokovnjaki tu pač ne morejo iz svoje kože in svetujejo nakup testenin, ki prihajajo iz Italije. Samo te naj bi se namreč sušile počasi in pravilno, kar naj ne bi vplivalo na strukturo glutena in prehranske vsebnosti v izdelku.

8. Riž

Nam najbližji riž raste na poljih v bližini italijanskega mesta Pavia, le 300 kilometrov stran, zato se pred vsakim nakupom prepričajte, ali je riž resnično italijanskega izvora in zato najbolj primeren za kuhanje pravih italijanskih rižot. Mimogrede, za slednje je najbolj primerna vrsta riža Arborio.

Rižota

9. Jajca

Kupite jajca hlevske reje, saj to v osnovi pomeni, da so imele kokoši več možnosti gibanja. V jajcih z oznako 'BIO' je več nutrientov, raven holesterola pa nižja. 

10. Rdeče vino

Najprej preverite vsebnost alkohola, nato pa še izvor in raznolikost grozdnih jagod in zaščite poreklo. Preverite, ali je fermentacija potekala v lesenih sodih in kakovost zemlje, na kateri je grozdje raslo - kot pri kisu, pa tudi tu pozornost namenite temu, da ne kupite izdelka s sulfiti.

Rdeče vino

 

Najbolj brano