Beseda, s katero ustavite prepir s svojim partnerjem

Ta beseda ni "oprosti".

Lifestyle, 31. 5. 2017

Beseda, s katero ustavite prepir s svojim partnerjem

Razen, če sodite v skupino ljudi, ki sveto prisega, da se s partnerji nikoli ne prepirajo, potem lahko veste, da so prepiri v takšni ai drugačni obliki prisotni v skoraj vsaki zvezi. Pomembno je prevsem vedeti, kako preprečiti, da bi prepir dobil epske razsežnosti.

Hal Runkel, strokovnjak za odnose v razmerjih, pravi, da prepir najhitreje zaustavimo oziroma ga omejimo ter razrešimo z besedo "auč"

Pravi tudi: "Kadar ste v konfliktu z nekom, boste slej ko prej uporabili določene informacije, s katerimi boste to osebo prizadeli."

Na primer, če vaš partner ve, da skušate shujšati, vam lahko reče: "Nisi si mogla vzeti 5 minut, da bi peljala psa na sprehod, ker si bila preveč zaposlena z uživanjem čokolade!" 

V tistem trenutku se bodo sprožili vaši obrambni mehanizmi in boste želeli nazaj povedati vse, kar vas je zmotilo, oziroma nekaj, kar veste, da bo vašega partnerja prizadelo. 

Na tem mestu torej pride prav beseda "auč", s katero partnerju preprosto sporočite, da so bile njegove besede krute in so vas namerno ali nenamerno zabolele. 

Partner vam seveda lahko odvrne: "Tudi ti si mi povedala nekaj grdih stvari." 

Vaša replika v tem primeru naj bi bila: "Prav imaš. Res sem, in sovražim dejstvo, da sem to naredila."

Pogovor oziroma prepir, ki se bi drugače odvil po svoji stalni poti, kjer bi eden ali drugi bil užaljen in prizadet ter bi zamero gojil še cel teden, dobi novo smer, kajti nekdo v pogovoru se je odločil, da izpostavi svojo ranljivost.

Hal Runkel k temu še dodaja, da naj bi prikaz ranljivosti bil ključni dejavnik, ki lahko pomaga razrešiti prepir in omeji njegove razsežnosti.

Naslednjič, ko se bo torej začel kuhati prepir, ga skušajte pravočasno ustaviti z besedico  "auč".

Preberite še: Brez uporabe ličil do lepega videza kože

Priporočamo tudi: "Poletela sem kot ptica" (iskrena izpoved Katje Golob)

Najbolj brano