4 glavna živila, ki jih nikoli ne bi smeli jesti zvečer: Otežujejo prebavo in slabšajo spanec

Na kocki ni le vaša postava, ampak tudi kakovost vašega spanca...

4 glavna živila, ki jih nikoli ne bi smeli jesti zvečer: Otežujejo prebavo in slabšajo spanec - Foto: Instagram

Ali nismo vsi že slišali teh besed? "Jejte lažjo večerjo", "Treba je jesti nekaj ur pred spanjem", "Nikoli ne smete preskočiti večerje"! Da, da, vsi smo to že velikokrat slišali. Toda te nasvete le redko zares upoštevamo. Medtem ko o pomembnosti zdravega zajtrka pravzaprav čivkajo že vrabčki, pa o zdravi večerji in pomembnosti obroka kot takega, ni kaj dosti govora. In če je zdrav zajtrk izredno pomemben, je tudi izbira zdrave večerje več kot pomemben dejavnik, zlasti za tiste, ki se trudijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. 

Koliko prave pozornosti pa pravzaprav namenjamo večerji? Obroka tik pred spanjem ne smemo kar tako zanemariti, saj lahko uživanje nekaterih živil ponoči povzroči zdravstvene težave, vključno z zgago, plini, motnjami spanja, povečanjem telesne teže itd.  Strokovnjaki svetujejo, da se izogibate uživanju živil, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, maščobnih kislin ter tistih, ki so mastna in začinjena. Lahke večerje bodo koristile tako vašemu umu, postavi ter kvalitetnemu spancu. Lepotni spanec pa prav vsi potrebujemo, kajne?

Spoznajmo seznam živil, ki se jim morate izogibati med večerjo.

Ne spreglejte: 

Pogosto slišimo, da mora biti večerja lažja od vseh drugih dnevnih obrokov, in takšen rek zagotovo ni zaman. Vse je povezano s prebavo. Če greste spat s težkim želodcem, lahko vaša noč ostane nepresana. Zato nekaterih živil zvečer ne smete jesti, da ne bi motili svojega metabolizma, ki ponoči deluje počasneje. Če to storite, to verjetno ne bo samo poslabšalo kakovosti vašega spanja, ampak tudi spodbudilo povečanje telesne teže.

Katere hrane se je potrebno izogibati zvečer?

1. Preprosti ogljikovi hidrati

Idealno bi bilo sestaviti krožnike, ki so dovolj nasitni, vendar polni uravnotežene in lahko asimilirane hrane, ki ne ostane v želodcu in ga ne obteži. Z večernega jedilnika je treba izključiti škrobnata živila, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, kot so testenine, kruh ali riž, ki jih je najbolje jesti pri kosilu, da se napolnimo z energijo, in ne pred spanjem. Ta živila se namreč preprosto presnavljajo v sladkor in povzročajo povišan krvni sladkor in inzulin, ta sladkor pa ne bo izgorel za energijo in se bo namesto tega v telesu shranil kot maščoba.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

2. Težka mastna hrana

Čeprav je mastna hrana, še posebej po dolgem dnevu, zelo okusna, se morate upreti skušnjavi, da bi si jo privoščili za večerjo. Enako velja za sir, ki poleg maščob, ki otežujejo prebavo, vsebuje tudi veliko tiramina, aminokisline, ki zmanjšuje proizvodnjo hormonov, ki uravnavajo spanje. Poleg tega lahko motijo delovanje prebavil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emili Sindlev (@emilisindlev)

3. Začinjena hrana

Strokovnjaki svetujejo, da se v večernih urah izogibate uživanju začinjene hrane, saj lahko ta ponoči povzroči zgago, za katero so značilni pekoča bolečina v spodnjem delu prsnega koša, kisel okus v ustih in bolečine, podobne prebavnim motnjam.

4. Čokolada

Ni boljšega posladka po okusni večerji, kot košček dobre čokolade, a če želite po večerji tudi dobro spati, naj čokolada ne bo vaša prva izbira. Čokolada namreč vsebuje kofein, ki lahko povzroči težave pri spanju. Kofein je povezan tudi s težavami, kot so nemir, živčnost, slabost, draženje želodca, povečan srčni utrip itd.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: Zakaj bi si morali po vsaki jedi in pitju nujno izprati usta z vodo: Razlog vas bo motiviral pri hujšanju

Priporočamo tudi: Pozabite francosko manikiro: Žele nohti so trend umetnosti nohtov Y2K, za katerega potrebujete le dve barvi laka

Najbolj brano