Učvrstite svoje lase v vseh življenjskih obdobjih

So vaši lasje razredčeni, tanki in brez leska? Pomagajte jim z ustrezno prehrano in prehranskimi dopolnili, temu namenjenimi losjoni in nego z mrzlo lučjo. Na voljo imate tudi celo morje različnih neg, ki jih lahko glede na svoje potrebe izvedete kar doma.

Lepota, 17. 11. 2015
Učvrstite svoje lase v vseh življenjskih obdobjih - Foto: profimedia

V dvajsetih

Katere so osrednje šibke točke v tem obdobju? Pomanjkanje železa in vitamina D, ki ga povzroči močan menstrualni ciklus. Posledice so vneti lasni mešički, ki povzročajo občasno izpadanje las, razlagajo dermatologi. Prisotna je tudi večja občutljivost za hormone androgene, ki je prav tako povezana z menstruacijo in povzroča redčenje snovi v središču lasišča.

Kako ukrepati: Naročite se na krvni pregled, ki bo pokazal raven vitamina D, železa in folne kisline v krvi. Preoblikujte svoj vsakdanji jedilnik in mu dodajte potrebna prehranska dopolnila. Za spodbujanje rasti las trikrat na teden nanesite losjone, ki naj jih predpiše dermatolog, ti pa naj vsebujejo melatonin, 17 alfa estradiol in hialuronsko kislino.

V tridesetih

Po nosečnosti se običajno pojavi izpadanje las, ki je posledica proizvajanja prolaktina. Če je bilo pred tem že prisotno pomanjkanje železa v lasišču, obstaja nevarnost, da se lasje ob sencih začnejo redčiti.

Kako ukrepati: jedilnik, narejen po meri, in prehranska dopolnila na osnovi goji jagod, kakava, aminokislin, serotonina, nenasičenih maščobnih kislin, vitamina D in mineralov. Za ponovno aktiviranje foliklov nanesite kreme in pripravke, ki naj jih predpiše dermatolog. Ti naj vsebujejo melatonin, estrogene in progesteron.

V štiridesetih

Med česanjem opažate, da na glavniku ostaja preveč las? Vzroki se skrivajo v napačnih dietah, stresu, alkoholu, kajenju, nespečnosti in neustreznem prehranskem režimu, ki med drugim izhaja iz jedi s pomanjkljivo hranilno vrednostjo in ravnijo melatonina, vašega zaveznika, saj spodbuja rast las ter nastajanje vitamina D in melanina.

Kako ukrepati: pomagajo nanosi laboratorijsko pridobljenih snovi, kot je plazma (običajno se jo uporablja pri regeneracijski medicini), ki je sposobna obnoviti las, v katerem so še vedno delujoče izvorne celice dermisa in krovnega tkiva.

V petdesetih

Vrhunec menopavze prinaša pomanjkanje estrogena, ki povzroča redčenje las v središču lasišča, kjer je prisotna koncentracija testosterona. Poleg tega se lasje starajo, redčenje pa doleti tudi lasno deblo tistih, ki imajo še vedno goste in zdrave lase, saj se je proizvajanje izvornih celic zaustavilo.

Preberite še:

Najbolj brano