Ta tehnika osvetljevanja, lahka za vzdrževanje, naravno sive lase naredi neverjetno svetleče

Prestiž sivine, ki ga zlahka dosežete tudi sami! 

Ta tehnika osvetljevanja, lahka za vzdrževanje, naravno sive lase naredi neverjetno svetleče - Foto: Instagram

Medtem ko smo se nekoč trudili, da bi zakrili vse srebrne, bele ali sive lase, se danes vse več žensk (in moških) odloča, da bodo njihovi lasje spremenili barvo, kot si je zamislila narava. Naj gre za Sarah Jessico Parker, ali Sarah Harris iz britanskega Voguea, srebrna barva še nikoli ni bila tako elegantna. 
Odločitev za sivo barvo je osebna. Ni za vsakogar, a za tiste, ki se odločijo za sivo, je lahko zelo spodbudna. Obstajajo številni načini za mešanje, poudarjanje in spreminjanje videza naravno sivih las s subtilnimi tehnikami poudarjanja (in šibke svetlobe). Vedeti morate le, kaj zahtevati, ko se boste usedli na salonski stol in si dali osvetliti svoje čudovite sive lase.

Ne spreglejte: 

Izredno pomembno je, da se obrnete na strokovnjaka, ki ima izkušnje z delom s sivimi lasmi, saj je po besedah mojstrice Sharon Dorram iz Sharon Dorram Color v salonu Sally Hershberger dvigovanje in mešanje umetne barve lahko zahtevno (vendar zagotovo ne nemogoče). Pri barvanju in osvetljevanju sivih las se lahko pojavijo nekateri izzivi. Pomembno je, da sodelujete z usposobljenim frizerjem, ki razume, da bosta tekstura vaših las in količina sivih las vplivala na končni rezultat. Sivi lasje so bolj odporni in običajno zahtevajo več časa za obdelavo.

Pomembno je tudi, da se zavedate, da poudarjeni lasje niso namenjeni prekrivanju sivih las, temveč le njihovemu mešanju in poudarjanju, ter da je pametno imeti v mislih splošni barvni cilj, ki vključuje tudi prikaz nekaterih sivih las. Richy Kandasamy, strokovnjak za barvanje in član kolektiva R+Co, pravi, da bo razumevanje končnega rezultata pomagalo vam in vašemu koloristu pri odločitvi o najboljši tehniki. Da bi zagotovili najbolj naravno in nezahtevno sivo barvo, je pomembno temeljito posvetovanje z izbranim frizerjem, trdijo strokovnjaki. Ne pozabite svojemu frizerju pojasniti vaše pristne želje in pojasniti svoj življenjskega sloga, saj lahko to pomaga določiti najboljši pristop k tehniki barvanja in tudi barvni izdelek, ki ga bo frizer uporabil za mešanje sivih las.

Predstavljamo vam tri tehnike barvanja, ki jih strokovnjaki priporočajo za sive lase.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jack Martin (@jackmartincolorist)

Tehnika obraznega okvirja za sive lase

Po besedah strokovnjaka za barvanje in ambasadorja blagovne znamke Matrix Georgea Papanikolasa je ta tehnika najbolj primerna za ljudi, ki so naravno blond ali temno blond, saj "prameni ne bodo prekrili sivine, vendar lahko svetlejši prameni pomagajo pri mešanju in razpršitvi sivine, zlasti pri svetlejših laseh."

Strokovnjaki pravijo, da se sivina pri večini ljudi začne kazati pri temenu, zato lahko s poudarjenimi lasmi, ki uokvirjajo obraz, enostavno zlijemo sivino z barvo, tako da ni ostre razmejitvene črte. Prav tako lahko pomagajo ublažiti ponovno rast, kar lahko podaljša čas med obiski v salonu. (Kdo ne mara barve, ki ne zahteva veliko vzdrževanja?)

Če imate temnejše lase,strokovnjaki te tehnike ne priporočajo, saj bi lahko bila na koncu videti nekoliko stroga ali nenaravna. Pri temnejših barvah ne boste dosegli nobene prekrivnosti, izraziti blond prameni pri koreninah pa so lahko videti ostri.

Če se vseeno odločite za to pot, imejte v mislih nekaj stvari. Prva stvar je, da je treba s temi poudarki, ki oblikujejo obraz, poudariti svojo barvo, ne pa je prekrivati. Druga stvar je, da je najbolje, da jih opravite približno vsake tri mesece, da ohranite mehak, mešani učinek - pogosteje lahko poškodujete svoje lase (ne pozabite, da osvetljevalci vključujejo beljenje las). Največja težava pri uporabi osvetljevalcev namesto prekrivanja sivine je, da obstaja velika verjetnost, da boste prihajali pogosteje kot vsake tri mesece in da boste zlahka začeli pretirano obdelovati lase. Prav tako obstaja večja možnost, da boste postali preveč blond, kar je lahko videti ostro, zlasti če ste naravna rjavolaska.

Tehnika High-Low za sive lase

Rachel Bodt, strokovnjakinja za barvanje in ambasadorka blagovne znamke Matrix, je ljubiteljica tehnike High-Low za mešanje sivih las, pri kateri se za dosego naravnega videza uporablja mešanica svetlih in nizkih tonov (svetli toni so majhni odseki svetlejše barve, nizki toni pa majhni odseki temnejše barve). Kombinacija obeh tonov lasem doda globino in dimenzijo. Gre za dodajanje visokih in nizkih tonov, tako da ni močne razmejitvene črte. In strokovnjaki se strinjajo, da je ta tehnika najboljša za vse, ki sivijo in si želijo veliko vizualne razsežnosti las. Kombinacija svetlih in nizkih tonov vam omogoča, da imate čudovito barvo las, hkrati pa sprejmete svojo sivino.

Glede tega, kateri odtenki se bodo izkazali za najbolj laskave, je težko reči, trdijo strokovnjaki. Vse je odvisno od tona kože in od tega, kaj želite, da siva barva naredi. Če želite, da je poudarjena, se boste odločili za hladnejše tone; če želite, da je bolj mešana, boste dodali zlate ali bež odtenke. Če potrebujete pomoč pri odločitvi, katero pot izbrati - hladne tone poudariti ali tople zliti -, se pred obiskom posvetujte s svojim izbranim frizerjem.

Poskrbite, da se boste držali le poudarjenih in spuščenih tonov. Če se odločite za celostno barvanje, ne boste izboljšali svojih naravno sivih tonov, temveč jih boste učinkovito prekrili. Prepričajte se, da ne izvajajo enotnega postopka ali osnovnega preloma - postopek, ki popolnoma posveti naravno barvo las in odrastke], saj se tako znebite vse svoje naravne barve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sharon Dorram Color (@sharondorramcolor)

Tehnika "Salt and pepper" za sive lase

Ta tehnika je podobna tehniki visokega in nizkega osvetljevanja, saj vključuje nekaj spretnega osvetljevanja in nizkega osvetljevanja. Tokrat gre za mehčanje videza sivih las, s čimer dosežemo izjemno mešan rezultat. Zato je ta tehnika najboljša za vse, ki si želijo mešanega, naravnega videza, ne glede na to, ali ste bili prej naravno svetlolasi ali brunetasti.

Če želite ublažiti videz svojih sivih las, vendar se ne želite odločiti za celostno barvanje, lahko ohranite nizko raven vzdrževanja s 'prekrivanjem' sivih las.

Ta tehnika je pravzaprav oblika barvnega popravka - z ublažitvijo ostrih srebrnih pramenov in osvetlitvijo temnejših "poprovih" pramenov dobite bolj enotno barvo. "Izkušen kolorist se bo poigral s tehnikami osvetljevanja in nizke osvetlitve, da bo dosegel vaš želeni videz. Če ste večinoma sivi, se bomo osredotočili predvsem na nizke poudarke. Nizki poudarki zmanjšajo vpliv sivine in vizualno vrnejo leta nazaj." Če imate v laseh več temnih pramenov ali "popra", boste verjetno potrebovali več poudarkov kot pa nizkih tonov.

Tudi v tem primeru je posvet pred obiskom vse. Strokovnjaki priporočajo, da svojemu frizerju jasno poveste, kakšen videz želite doseči, in celo prinesete fotografije, da si boste lahko vizualno predstavili svoj cilj. Za zagotovitev želenega rezultata je vedno koristno prinesti fotografije, ki bodo navdih za barvanje, in jih deliti s koloristom. Slika je vredna tisoč besed.

Kako izbrati najbolj laskave sive tone

Strokovnjaki trdijo, da je pri izbiri poudarjenih in slabih odtenkov pomembno, da ste pozorni tudi na svoje druge lastnosti, in sicer na barvo oči in ten kože. Vsem, ki imajo hladno polt in modre oči, priporoča, da so tudi poudarki in osvetlitve hladno obarvani, saj bodo dopolnili vaše druge značilnosti. Ljudje s toplejšimi toni kože in tisti z rjavimi očmi pa lahko za najboljši rezultat razmislijo o nekoliko toplejši barvi in sivo dopolnijo z zlato-belušnimi toni. Tudi pri tem vam bo lahko pomagal vaš frizer, če boste potrebovali navodila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Harris (@sarahharris)

Kako negovati in vzdrževati sive lase

Zmanjšajte okoljske stresorje

Strokovnjaki trdijo, da je treba pri negi sivih las opustiti izdelke za lase na osnovi alkohola. Ti lahko odstranijo barvo in jo spremenijo v medeno. Izogibajte se tudi izpostavljanju soncu in kloru; tudi zaradi njiju je lahko barva videti medena. Če se želite izogniti izpostavljanju soncu, lahko uporabite izdelke za lase, ki ščitijo pred UV-žarki, ali pa se vrnite k osnovam in nosite klobuk, če veste, da boste dlje časa zunaj.

Vlagajte v kvalitetne izdelke za toniziranje

Ko govorimo o medeni barvi, vsak strokovnjak priporoča naložbo v izdelek za korekcijo vijolične barve, ki nevtralizira neželene tople tone (to je pomembno tudi, če ste med obiskom izbrali toplejše sive tone, saj so lahko sivi lasje sčasoma videti bolj rumeni). Vijolični izdelki za toniranje pa so odlični za nevtralizacijo neželenih medeninastih tonov.

Zagotovite svojim lasem več vlage

Za ohranjanje zdravih barvanih las izberite veliko vlažilnih izdelkov za lase. Sivi lasje namreč potrebujejo vlago. To pa zato, ker lasje sčasoma izgubijo pigment in postanejo sivi, lasišče proizvaja manj olja in spremeni se povrhnjica las. Manj olja in sprememba teksture lahko povzročita, da so sivi lasje bolj nagnjeni k izsušitvi in potrebujejo več vlažilnih in gladilnih izdelkov.  Strokovnjaki priporočam negovalne in vlažilne izdelke, ki jih lasje lahko vpijejo, hkrati pa uravnavajo tudi njihovo skodranost.

Fotografije: Instagram/@sarahharris

Preberite še: Pozabite na kavbojke, klasično belo srajco to poletje nosimo samo tako. Napoveduje Katie Holmes

Priporočamo tudi: Kaj imata skupnega Urška Klakočar Zupančič in Melania Trump?

Najbolj brano