Ključ do lepe kože - čiščenje

Pot do čiste, zdrave in nežne kože, v kateri je užitek živeti, se začne in konča s čiščenjem. Dobrodošli!

Ključ do lepe kože - čiščenje

Čiščenje kože je pravi lepotni postopek z dolgoročnimi učinki – ne glede na to, ali govorimo o vsakodnevnem čiščenju s tonikom, milom, o občasni uporabi pilinga ali mikrodermoabraziji. Najpomembneje je, da so izbrana sredstva in postopki usklajeni s potrebami in značilnostmi kože.

1. Gel in pena

Primerna sta za normalno do mastno kožo, medtem ko sta za suho in občutljivo kožo ti sredstvi preveč agresivni, saj ji odvzameta preveč maščobe. Izjema je kremna pena z velikim deležem vlažilnih sestavin (na primer hialuronska kislina).

Uporaba: izdelek najprej nanesite na dlani in zmešajte z vodo, nato pa ga s konicami prstov krožno vmasirajte v kožo. Z mehko ščetko za obraz okre­pite čistilni učinek in obenem spodbudite prekrvavitev. Na koncu izperite obraz z mlačno vodo.

2. Milo

Primerno je za mastno in mešano kožo. Ni priporočljivo za suho kožo, saj ji odvzame preveč vlage.

Uporaba: za umivanje obraza nikoli ne uporabljajte običajnega mila, saj lahko poškoduje kislinski zaščitni sloj kože. Uporabljajte posebna mila za obraz, ki koži povrnejo maščobo.

Pomembno: obraz vedno temeljito izperite z vodo, saj lahko ostanki mila razdražijo kožo.

3.Čistilna voda

Primerna je za vse tipe kože. Le pri izjemno suhi koži se je temu čistilnemu sredstvu bolje izogibati in poseči po čistilni kremi. Čistilna voda je praktična za potovanja, saj lahko ličila in umazanijo odstranite z obraza v eni potezi –

brez izplakovanja z mlačno vodo.

Uporaba: košček vate namočite v tekočino in z njo umijte obraz. Pomirjujoče sestavine, kot je esenca breskve, preprečujejo draženje kože.

4. Maske

Primerne so za vse tipe kože, še zlasti za mastno kožo, saj uravnavajo tvorbo loja. Čistilne maske (na primer s kaolinom) je priporočljivo uporabljati enkrat do dvakrat na teden. Odstranjujejo poroženele celice in čistijo pore. So blažje od pilingov, saj ne vsebujejo grobih delcev, ki lahko poškodujejo kožo.

Uporaba: masko enakomerno nanesite na očiščen obraz, pri čemer se izognite predelu oči. Pustite jo delovati pet do deset minut, nato pa obraz temeljito izperite z vodo. Najrazličnejše maske si lahko doma pripravite tudi sami.

5. Piling

Primeren je za vse tipe kože, razen za občutljivo kožo. Piling odstranjuje odmrle kožne celice in podari koži rožnat odtenek. Za suho kožo so najbolj primerni pilingi v pudru z encimi, za grobo kožo pa je bolj učinkovit piling z grobimi delci ali glikolno kislino, ki oži pore.

Uporaba: na suho kožo pred nanosom pilinga najprej nanesite čistilno olje in ga sperite z vodo. Vizažisti prisegajo na čistilno olje kot najboljše sredstvo za odstranjevanje močno prekrivnih pudrov, ki so večinoma izdelani na voščeni ali oljni osnovi.

6. Mleko/krema

Primerna sta za suho, občutljivo kožo. Bolj je koža suha, bolj bogato in kremasto naj bo čistilno sredstvo. Ker mleko oziroma krema ne vsebuje agresivnih čistilnih substanc, ne izsuši kože. Kljub temu pa kožo očisti enako učinkovito kot druga čistilna sredstva in jo oskrbi s pomembnimi negovalnimi snovmi, kot sta karitejevo maslo in jojoba.

Uporaba: vmasirajte v kožo ter odstra­nite z vlažno vato ali izperite z vodo. Čiščenje bo še posebej učinkovito, če boste namesto vode iz pipe uporab­ljali termalno vodo v razpršilu.

7. Tonik

Primeren je za vse tipe kože – obvezen po vsakem čiščenju. Tonik vedno uporabljajte na koncu čiščenja, saj uravnosvesi pH-vrednost kože in do konca odstrani umazanijo in ostanke ličil. Vsebuje tudi snovi, ki pomirjajo kožo (na primer kamilica) ali ožijo pore (na primer meta). Izdelki, ki vsebujejo alkohol, so primerni samo za mastno kožo.

Uporaba: vato navlažite s tonikom in z njo nežno očistite obraz.

Najbolj brano