Ste dovolj pogumni za spremembo?

Če se ne morete ločiti od priljubljene šminke in ste zvesti le enemu načinu senčenja vek, je morda čas za spremembe, s katerimi boste izboljšali svoj videz.

Lepota, 1. 9. 2012
Ste dovolj pogumni za spremembo? - Foto: Shutterstock.com

Ko sem bila še najstnica, mi je mama po zaslugi sofisticiranega minimalističnega nagnjenja do reda s sten moje sobe odstranila vse plakate. S selotejpom je šla s sten tudi plast barve in predstavljate si lahko, da sem jih pošteno slišala. Stara sem bila 13 let in obsedena z Lindo, Cindy, Naomi, Tatjano, Claudio, Christy ... Šlo je za kultne črno-bele reprodukcije fotografij top modelov iz devetdesetih let, ki jih je ovekovečil še bolj kultni Peter Lindbergh.

Takrat se še nisem zavedala, da bo ta najstniška obsedenost močno vplivala na moj okus in ličenje, tudi po 15 letih. Ne morem si kaj, vendar moj obraz še vedno krasijo naravni odtenki, sijoča koža ter obrobljene ustnice in oči.

Razlika med globoko ukoreninjenim osebnim okusom in nezlomljivo navado je lahko ogromna ter skozi leta vedno bolj opazna. Še preden se dobro zaveš, mineta dve desetletji, ti pa si še vedno z enakim črtalom za oči rišeš enake črte. Ali uporabljaš enako vlažilno kremo, čeprav so se potrebe tvoje kože medtem že močno spremenile. Kljub naravi svojega dela, pri katerem na najbolj prestižnih modnih revijah in dogodkih odkrivam nove smernice ličenja, težko sprejemam spremembe in poskusim kaj novega. Me bo prepričal novi vroči rožnati odtenek Diorjeve najnovejše šminke? Kdo ve. Navada je pač železna srajca.

Kot je modro povedala ena izmed najmočnejših žensk v zgodovini, Eleanor Roosevelt: »Vsak dan naredi nekaj, česar te je strah.« Verjamem, da ni imela v mislih ličenja, vendar se kot lepotna novinarka pač ukvarjam s tem, kar imam pri roki. Najprej sem poklicala Alex Box, umetnico ličenja in kreativno direktorico za barve pri znamki Illamasqua. Box je poznana po svoji hoji po robu in čez. Njen katalog avantgardnega make-upa, ki ga je v objektiv ujel sam Rankin, je postal biblija postavljanja lepotnih smernic drznih narekovalcev trendov. Njeni zaščitni znaki so simetrična dvobarvna pričeska (ena stran je črna kot premog, druga bela kot sneg), obrvi, oblikovane v popolni lok, in škrlatno rdeča šminka na porcelanasto beli koži.

»Želim navdihniti ljudi, da bi razmišljali drugače in stopili korak naprej od vedno bolj ukalupljene lepote,« pravi. »Lepo bi bilo, če bi bili ljudje pogumnejši vsaj pri uporabi barv. Ker se nenehno razvijamo in spreminjamo, bi bilo dobro obiti pasti enoličnega videza, ki gotovo postara, saj je več kot očitno, da z njim niste v koraku s časom. Predajanje prihodnosti in novim življenjskim izzivom se pogosto zrcali na vaši koži in v načinu ličenja. Verjamem, da so ličila in način ličenja odraz čustev.«

Kje sem torej jaz? Včasih sicer pogumno obarvam ustnice, kar kaže na željo po spremembi, vendar sem kljub temu obtičala v zgodnjih devetdesetih, saj se še naprej krčevito oklepam varnih nevtralnih tonov in čistega videza. Bati se sprememb ni nič nenavadnega, še zlasti ko gre za tvoj obraz. »Kadarkoli želim kakšno zvezdnico prepričati o nečem novem, jo pomirim, češ, da je v interesu obeh ustvariti čudovit videz,« pojasnjuje Andrew Gallimore, Diorjev zastopnik za Veliko Britanijo. »Pri barvah svetujem majhne korake: začnete lahko že z nežno obarvanim balzamom za ustnice ali barvnim črtalom za oči. Za prvič predlagam mehkejšo pot do obarvanih vek. Poskusite s kremnim črtalom za oči, ki ga zabrišete s konicami prstov.«

Začela sem torej z majhnimi koraki in zdaj vam razkrivam naslednje izkušnje ...

Oči

1. Na začetku se nikar ne silite v nekaj popolnoma drugačnega. Kot pri vsem drugem, morate tudi pri ličenju počasi graditi zaupanje. Izberite najdrznejšo barvo senčila za veke, ki jo lahko prenesete, in ga namesto po vsej veki nanesite le nad linijo trepalnic. Čopič rahlo navlažite in potegnite črto.

2. Napredujte z rahlim obarvanjem celotne veke, učinek naj bo še vedno nevpadljiv. Obarvanost polagoma stopnjujte.

3. Barvno igro si omogočite s preprostim vlaženjem senčila in barvanjem konic trepalnic. Učinek je mogoče opaziti le pri določeni svetlobi.

4. Novemu videzu bodite zvesti vsaj teden dni, da se ga navadite.

5. Ne razmišljajte, katere barve so prave za vas. Vsak lahko uporablja vse barve, samo izbrati morate odtenek in ga poskusiti.

6. Poskusite 'pavje pero'. Ta vsestranski zeleno-modri odtenek je primeren za vse tene kože in poudari vse barve oči.

7. Združite barve. Najboljše pravilo je uporabiti tri: dva odtenka iste barve in eno kontrastno. Z najsvetlejšim odtenkom najprej osenčite celotno veko, z močnejšim odtenkom pa poudarite zunanje kotičke oči. Drznejše kontrastno senčilo nanesite na poljubni del veke, na primer vzdolž linije trepalnic ali v notranji kotiček oči. Barvanje obraza je lahko zelo zabavno opravilo.

Ustnice

1. Pretiravanje ni potrebno. Če so vam všeč sijoče ustnice, poskusite zmešati prozorno bleščilo z izbrano drzno šminko.

2. Če želite manj poudarjeno barvo ustnic, šminko zmešajte z malo tekočega pudra ali vlažilne kreme.

3. Rdečilo z rahlim tapkanjem nanesite s prsti in na sredini ustnic močneje pritisnite.

4. Ne bodite sramežljivi. Upajte si uporabiti črtalo za ustnice v eni barvi in rdečilo v drugi. Kaj menite o črtalu v barvi maline v kombinaciji z oranžno šminko? Robove črtala zabrišite s čopičem, da se bo prelil z oranžnim rdečilom. Rezultat bodo popolne ustnice z osenčenim učinkom.

Lica

1. Začnite s kremno teksturo, ki bo licem podarila nežno obarvanost brez pretiravanja. Če nimate kremnega rdečila za lica, v kapljico vlažilne kreme ali tekočega pudra nadrobite malo rdečila v prahu, na dlani zmes dobro zmešajte in obarvajte ličnici.

2. Intenzivnost stopnjujte s čopičem.

3. Izogibajte se progastega videza. Na koncu vedno zabrišite meje med rdečilom in kožo s prosojnim pudrom v prahu in čopičem.

4. Ni vam treba postati popolnoma neprizanesljivi do svojih priljubljenih odtenkov in ni vam jih treba v celoti nadomestiti. Če ste uporabljali rožnato barvo, zdaj poskusite marelično. Nanesite sloj rožnatega rdečila in nato sloj mareličnega. Zabrišite robove in obraz bo zažarel.

Zvijače preobrazbe

1. Če ste se odločili za minimalistični make-up, lahko videz spremenijo poudarjene obrvi. S čisto krtačko maskare nanesite senčilo za oči, ki naj bo za odtenek ali dva temnejši od vaših las. Nežno jo zapeljite skozi obrvi, prazne dele pa obarvajte s svinčnikom.

2. Obroba obraza z zemeljskimi odtenki lahko navidezno spremeni njegovo obliko in poteze. Uporabite rdečilo za lica ali mat bronzer, ki naj bo dva odtenka temnejši od kože na obrazu, in ga s čopičem za puder nanesite na vdrte dele lic in okoli senc. Zvijača je v umetnem osenčenju. Na koncu robove zabrišite s prosojnim pudrom in čopičem. Če ste se obrobljanja lotili pravilno, boste imeli v nekaj trenutkih poudarjene ličnice.

Priredila: Živa M. Brecelj

Najbolj brano