Prihodnost kozmetike: botoks v kremi, tekoča koža in še kaj

Tekoča koža in botoks v kremi nista več znanstvena fantastika ... Kaj vse nam ponuja lepotna prihodnost?

Lepota, 29. 1. 2014
Prihodnost kozmetike: botoks v kremi, tekoča koža in še kaj - Foto: profimedia

Botoksiranje brez igle

Že smo pisali o botoksu v kremi kot o neinvazivni tehniki pomlajevanja. Cilj je seveda iznajti čim preprostejši način aplikacije (beri: izogniti se iglam) in doseči čim bolj naraven videz. Dolgo najavljani botoks v kremi je trenutno v fazi preizkušanja. No, tudi ko bo dostopen, ga ne bo mogoče kupiti v prosti prodaji, ponj bomo še vedno hodili v dermatološke ordinacije, saj se je treba predvsem izogniti težavam, ki bi jih lahko izzvala njegova 'bujna' in nestrokovna uporaba.

Najbolj učinkovit bo na predelih kože, kjer je ta najtanjša, se pravi na predelu okoli oči; pričakuje pa se, da ga bo mogoče uporabiti tudi za zmanjševanje potenja. Ker je bilo treba do zdaj v področje pazduhe injicirati 20 meric botoksa, zveni kremasta različica kot idealna rešitev za to težavo.

Malo tekoče kože, prosim!

Si predstavljate, da bi lahko utrujeni ten kože, madeže in gubice trajno 'fotošopirali' tako, da bi obraz le poškropili s slojem nove in zdrave kože? Pravzaprav je to že mogoče. ReCell je del inovativne medicinske tehnologije za zdravljenje opeklin in podobnih poškodb kože, v Veliki Britaniji pa se uporablja tudi že v estetske namene. Poseg je zelo drag, a neboleč in hiter ter, kot trdijo, zelo učinkovit.

Zdravnik vzame vzorec vaše kože v velikosti poštne znamke in, povedano poenostavljeno, procesiran vzorec pomeša s tekočim encimom. Dobljeno mešanico oziroma 'tekočo kožo' potem dobesedno poškropi po predelu, ki ga 'zdravi'. Polurni tretma se po navadi izvede po tretmaju z laserskim pomlajevanjem in konča s povijanjem s povoji, ki jih odstranite po dveh dnevih. Rezultat je vidno pomlajena koža, brez brazgotin in dolgotrajnega okrevanja.

Kako se (za zmeraj) rešiti podbradka

Liposukcija je najbolj razvpit postopek, s katerim je mogoče doseči elegantno podaljšan vrat, vendar ta vključuje 'strganje' in izsesavanje maščobe iz podbradka ter dolgoročno nezanesljive rezultate. Čeprav je še v fazi preizkušanja, Bayerjeva inovativna formula z delovnim imenom ATX-101 obljublja nepričakovane rezultate.

Formula se injicira v podbradek, kjer deluje podobno kot jetra pri presnavljanju maščob, konkretno preoblikovanje vratu pa je vidno že po treh mesecih. Zanimivo je, da so testiranci svoj prefinjeni profil obdržali tudi še po dveh letih.

Ste za dišečo žvečilko?

Pred časom smo pisali o duhovitih žvečilkah iz Japonske, ki izzovejo dišeče izparevanje skozi pore. Zahvaljujoč aktivnim spojinam, kot sta geraniol in linalool, oddajajo dve vrsti vonja, svež citrusni in cvetlično-sadni. Tedaj ni bilo še nič podobnega mogoče kupiti niti na evropskem niti na ameriškem trgu, zdaj pa je bolgarska kozmetična blagovna znamka na trg poslala podoben izdelek, ki se ga lahko kupi na Amazonu.

Deo Perfume Candy se oglašuje kot jedilni dezodorant z vonjem vrtnice. Zasnovan je prav tako na geraniolu, aktivni spojini, ki se sicer uporablja v parfumeriji in je sestavni del vrtničnega olja in olja geranije, na dan pa je treba pojesti štiri dišeče bombončke, da telo dobi zadostno količino geraniola za 'dišavno izparevanje'.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano