Preverite, kateri lepotni trendi bodo prevladovali to jesen in zimo

Kaj se bo nosilo na ustnicah in očeh? Katere pričeske bodo prevladovale? Bomo bolj posegali po naravnem oziroma kaj bomo poudarjali to jesen?

Lepota, 3. 10. 2016
Preverite, kateri lepotni trendi bodo prevladovali to jesen in zimo - Foto: Damjan Dimic

Novinarka je odgovore na zgornja vprašanja poiskala pri vizažistki Martini Borščak in frizerju Benu Jagru, ki sta razkrila aktualne lepotne trende in trike, ki jih uporabljata tudi sama.

Kateri lepotni trendi ličenja, bodo prevladovali to jesen-zimo?

Martina: Beseda trend ima zame relativen pomen. Na eni strani imate trende, ki jih zasledite na tednih mode, kjer imajo modeli naraven videz ali rdečo šminko ali modro senčilo. Potem imate trende, ki se pojavljajo na socialnih medijih, še zlasti Instagramu - pretirano začrtana usta, trojne umetne trepalnice, včasih celo nesmiselno izklesan obraz, pretiran nanos podlage, ki pa vodi v grozljivo poplavo enakih obrazov.

Sama zagovarjam trend 'bodi, kar si'. Če vam ustreza enakost, potem temu sledite. Če kupujete revije s trendi in hočete delovati, kot da ste ves dan na modni reviji, naredite grafični eyeliner. Če vas ne zanima ne eno ne drugo, pa bodite to, kar ste. Najlepši ste tako, kot se počutite, če vam ustreza, se naličite s šminko, ki vam je ta dan všeč, in pojdite v svet. Iskreno, takšni, kot ste, samozavestni in nespremenjeni, je najlepši trend.

... in pričeska?

Ben: To sezono imamo velik in raznovrsten izbor med pričeskami. Na modnih brveh smo videli vse - od preprostih pričesk pa vse do bolj specifičnih in zahtevnejših. Med enostavnejšimi so pričeske z zelo nizkimi čopi pri zatilju, rahlo valoviti nepopolni kodri, moderni twisti, balerina fige, ki so strogo in natančno počesane ali pa bolj razmršene, kite na sto in en način ter zelo dolgi lasje (dolžine XXL). Pri bolj specifičnih in zahtevnejših pa govorimo o retro valovih iz dvajsetih, afro kodrih in bujnih kodrih, ki imajo neurejeno teksture in velik volumen.

Kako odkriti, kateri odtenek pudra je idealen?

Martina: Najprej morate vedeti, kaj od pudra pričakujete. Rahlo, srednjo prekrivnost; gosto-redko teksturo? Puder, ki je v stiku, kamnu, tekoči ali kremni obliki ... Pravzaprav je vse skupaj zelo preprosto. Če imate mastno kožo, izberite puder, ki je brez olja. Tistega, ki matira, mogoče malo več prekrije. Če imate suho kožo, izberite puder, ki ima v svoji sestavi malo olja ali vlage in nima mat učinka. Če se na vašem obrazu rišejo zgodbe, ki vas lepšajo in ne starajo, izberite nekaj lažjega, kot je BB-krema. Če enostavno ne prenesete pudra, pa bi si vseeno polepšali polt, izberite tenirano kremo. Če še vedno niste prepričani, kateri odtenek je pravi za vas, se odpravite v trgovino nenaličeni, na zgornjo lično kost in spodnjo čeljust nanesite različne barvne palete, pojdite na dnevno svetlobo in izberite tistega, ki se z vašo kožo popolnoma zlije. Ne belite si glave z imeni. Res je, da iskanje idealnega pudra zahteva svoj čas. Zato si ga vzemite, za testiranje in raziskovanje. Ali pa investirajte v kakšen tečaj osebnega ličenja, kjer vam strokovnjak svetuje, kaj je najprimernejše za vas.

Lepotni trendi 2016

Kako ukrotiti obrvi?

Martina: Martina: Mislim, da je najpomembnejše, da imate obrvi populjene tako, da oko rahlo odprejo in veko optično privzdignejo. Univerzalne oblike ni. Je pa univerzalna za vas, določena glede na vašo obliko oči, naravni obrvni lok, smer rasti obrvnih dlačic. Glede izbire barve svinčnika ali senčila pa izberite nekaj, kar ima v podtonu sivo barvo.

Kako ugotoviti, katera dolžina las je prava?

Ben: Vse se začne pri željah, dobro pa se je posvetovati tudi z vašim frizerjem. Treba je upoštevati stanje las, kvaliteto, debelino ter ali so lasje rahlo/močno kodrasti ali pa so ravni. Zelo priporočljivo je tudi upoštevati obliko obraza in se približati idealni ovalni obliki.

Kako ustvariti volumen las?

Ben: Sliši se nemogoče, vendar je zelo preprosto izvedljivo. Mokre lase posušimo do treh četrtin, nato dodamo želen produkt in lase razčešemo od konic proti korenu. Glavo 'vržemo' naprej in s ploščato krtačo češemo lase od korena proti konicam. Če želite doseči bolj razmršen in neurejen videz, ne uporabite krtače, ampak si pomagajte z rokami in pričesko preprosto razmršite s prsti.

Nasvet za obstojnejše ličenje?

Martina: Na obstojnost ličil vpliva nanos vsega od začetka do konca. Potrebna je ustrezna predpriprava kože z izdelki, ki jih imamo v svoji negovalni liniji. Če koža ni primerno hidratirana, se vam ličila sčasoma odluščijo z obraza. Naslednji korak je izbira pudra. Tisti na vodni osnovi je mogoče malo manj obstojen kot tisti, ki je na voskasti ali oljni, ker olje na koži ostane, voda pa izhlapi. Vpliva tudi predpriprava veke. Veka je mastna. Če ne nanesete kremnega mazila ali pudra v prahu, se vam dokaj hitro lahko nabere v vse gube. Sledi nanos ličila na usta. Ne pozabite na črtalo, ki vam prepreči, da bi se šminka razlila. Vse vpliva. Če želite najboljšo možnost ličil, delajte z njimi, in ne proti njim. Postopek ličenja zaključite s kakšnim fiksatorjem ali termalno vodo. To je samo še češnja na torti.

Prirejeno po prispevku Petre Rozman (za Story)
Fotografije: Damjan Dimic

Preberite še: »Pravi razlog, da ne napredujemo v ustvarjalnosti, je vedno in samo strah.«

Priporočamo tudi članek: Kdo je vse bolj priljubljena lepotna blogerka Lepa Afna? Spoznajte Leo!

Najbolj brano