Poskrbite za popolno podlago glede na vaša leta

Kot v slikarstvu je tudi pri ličenju prvi korak podlaga, le da je v tem primeru platno vaša koža. Postopek pa ni vedno enak, temveč se vsakokrat spreminja. Ponujamo vam navodila za uporabo.

Lepota, 22. 11. 2015
Poskrbite za popolno podlago glede na vaša leta - Foto: Imaxtree

Dvajseta

V teh letih je koža še vedno elastična in prozorna, torej ji ni treba namenjati pretirane nege. Dovolj je tanka podlaga ali BB-krema, ki jo nanesete s prsti, vendar ne z 'vlečenjem', ampak s tapkanjem in enakomernim raztezanjem s prstnimi blazinicami.

Vam težave povzročajo manjši mozoljčki?

Potem nanesite rahlo večjo količino podlage, ta pa naj bo bolj kompaktna. Najustreznejša je izbira mineralnega pudra v prahu.

Podlaga za ličila vpliva na večjo vzdržnost ličil in omogoča preprost prehod iz dneva v noč brez dodatnih popravkov. Če je vaša koža mastna ali je njena tekstura groba, se odločite za izdelek s formulo za oženje por. Tako se bo površina kože zgladila.

Učinek čarobne palice lahko dosežete s korektorjem, ki zakrije nepravilnosti (s prsti ga nanesite na mozolj in prekrijte s pudrom) in podočnjake (nanesite ga v notranji kot očesa in raztegnite v loku od zgoraj navzdol).

Trideseta

Polt začenja skoraj neopazno izgubljati svetlost in pigment. Izbira pravega odtenka podlage je zaradi tega bistvena. To, ali ste izbrali pravi odtenek, lahko preverite tako, da izdelek nanesete na notranjost zapestja ali spodnjo čeljust. Če bo podlaga po nanosu neopazna, boste vedeli, da ste se odločili prav. Ob tem se prepričajte, da ste jo tudi pravilno razmazali, saj ustreznosti barve ni mogoče presojati, če jo samo s prstom nanesemo na kožo.

Kombinacija korektorja in osvetljevalca je idealna za prekritje majhnih senc in osvetlitev obraza. Koristno si je zapomniti shemo točk, ki jih je dobro osvetliti. To so podočnjaki, obrvni lok, nosni krili in obrobje ust.

Najbolje je uporabiti puder v prahu, in to samo tam, kjer je treba prekriti svetenje kože: na sredini čela (takoj nad obrvmi), nosu (konica, ne nosni hrbet) in bradi.

Štirideseta

Pri teh letih se lahko zgodi, da presenečeno ugotovite, da vam podlaga ne ustreza, saj zaradi nje gube postanejo še bolj vidne. Obstaja rešitev, s katero lahko preživite tudi brez nje. Če se ne bi rade odpovedale uniformnemu učinku, se lahko odločite za tekočo podlago, ki je skorajda breztežna in naredi tanjši sloj.

Tudi korektor naj bo izbran s podobnimi značilnostmi: prekrije naj sence in razbarvanje, na koži pa naj bo njegova sled skoraj neopazna.

Izbira preproste podlage je dovolj, da ustvarite bistveno razliko med obrazom brez sija in sijočo poltjo. Pazite, da izberete pravi odtenek: odločite se za bledo rožnat odtenek, če je vaša koža olivne barve, lila odtenek, če je koža rahlo rumenkasta, zelen, če se na koži pojavlja rdečica ali imate težavo z rozaceo, marelični odtenek, če je vaša koža zlate barve.

Petdeseta

Sijočo polt, ki ga naj bi jo bilo nemogoče doseči po petdesetem letu, lahko pričarate s podlago, katere tekstura naj ne bo preveč gosta in mat, ampak tudi ne preveč bleščeča. Vsebuje naj formulo, bogato z aktivnimi snovmi, ki so podobne tistim v izdelkih za nego proti staranju kože.

Bolj zdravega videza kože ne boste pridobili z rjavimi odtenki, z njimi boste dosegli prav nasprotno. Podlaga ni namenjena barvanju kože, nudila naj bi ji predvsem večjo uniformnost.

Trik, ki ga lahko uporabite, je, da greste po nanosu podlage čez obraz s čistim čopičem, tako da sledite smeri gub. Pri tem pazite, da višek izdelka ne ostane v gubah.

Imate težave s pigmentnimi madeži?

Ublažite jih s podlago in temu namenjenim korektorjem; a naj vaš cilj raje ne bo popolno prekritje – lepše je videti polt, ki ni brezhibna, je pa njen videz bolj naraven.

Prevedla: Iris Silič, priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano