"Odkar sem samska, na sebi najdem polno nepravilnosti"

Kot 98 odstotkom žensk tudi vam niso všeč vaše prsi, stegna, zadnjica?

Lepota, 12. 9. 2017

Samopodoba

Motite se! Nikar ne bodite tako kritični do sebe in se začnite gledate z lepšimi očmi. Ne verjamete? Kar vprašajte prijatelje, kaj si mislijo o vas. Pri velikem številu žensk je odziv na vprašanje, kaj jim je všeč na svojem telesu, ko se pogledajo v ogledalo, enak. Nerodna tišina, skomiganje z rameni, dvomljive grimase ...

Če jih vprašate, kaj jim ni všeč, pa odgovor izstrelijo kot iz topa: stegna, zadnjica, prsi, lasje, ustnice ...

V tej igri so nepremagljive. Ta vrsta pogovora se lahko obrne tudi v neke vrste čudno udrihanje, ko se vsakič znova še bolj zaničujejo ... Za nekatere najstnike je postalo omalovaževanje telesa neke vrste ritual. »Čeprav nisem videti slabo in me tudi drugi mirijo, da nihče ni popoln, se osredotočam na del telesa, ki ga ne maram,« pravi 16-letna Martina, suha kot prekla. »In ne morem si pomagati!«

Telo analiziramo, sodimo ga glede na idealno sliko, izdelano iz stereotipnega oglaševanja in trženja, ki je zamrznjena v obsedenosti z lepoto. Posledica: na svetu le štiri odstotke žensk misli, da so lepe, 72 odstotkov deklet čuti ogromen pritisk, da morajo biti lepe, 54 odstotkov žensk pa priznava, da so, ko gre za svoj videz, svoje najhujše kritičarke.

»Ko sem izgubila službo, sem mi je moje telo čez noč začelo zdeti grozno, čeprav se ni niti malo spremenilo,« pravi 38-letna Lidija. »Odkar sem samska, na sebi najdem polno nepravilnosti,« nam zaupa 27-letna Klara. »To je podobno temu, ko v nekoga nisi več zaljubljen, in to postaja zelo očitno.«

Ljubezen, kot je

Lahko govorimo o samozlorabi? Psihoanalitiki, specializirani za samopodobo, pravijo, da prav gotovo. Stres, ki ga doživljamo ob tem, ko se pehamo za uspehom, in uspeh sam postajata v današnji družbi vedno bolj izčrpavajoča. Včasih smo imeli slabo vest, če smo kršili pravila in norme. Danes se počutimo krive, če nismo blizu ideala, kakršni naj bi bili.

»Ne počutimo se dovolj dobri, dovolj lepi, dovolj učinkoviti ... Posameznik se ne identificira več s svojimi dosežki, temveč s svojimi pričakovanji. V ospredju je naša narcistična dimenzija. Ta nam pomaga graditi samopodobo, a ko se sprevrže v obsesijo, je lahko pogubno samouničujoča. Psihologi in dietologi vidijo v svojih ordinacijah neskončno število prelepih deklet, ki si nalagajo nove in nove diete, te pa lahko nato vodijo v anoreksijo, plastično kirurgijo in še večje sovraštvo do svoje podobe, ko spremenijo videz.

»Samopodoba nima nič skupnega z realnostjo,« pravijo psihoanalitiki.

Za preizkus vprašajte svoje prijatelje, kaj si mislijo o vas. Shranite njihove komplimente in jih prikličite takrat, ko se boste želeli znesti nad samo seboj. Naučite si dajati pohvale!

Vam ne uspeva, da ste prizanesljivi do sebe, tako kot so drugi do vas? Poglejte skozi očala ljubezni. Ljudi nimamo radi zato, ker so super, super so zato, ker jih imamo radi. Radi jih imamo zato, ker se ob njih počutimo dobro. Radi jih imamo, ker se ob njih počutimo dobro, zato, ker nas nasmejijo, ker so potrpežljivi in nam oproščajo ...

Od njih ne zahtevamo, da so najlepši in popolni. Pomembna je kakovost odnosa. Če želite biti prizanesljivi do sebe, morate najprej razviti odnos s seboj, naučiti se ljubiti samo sebe. Privoščite si dobro, opazite svoje prednosti in odpuščajte si napake.

Korak nazaj

Ameriška psihologinja Kristin Neff v svojem konceptu poudarja samosočutje. Pojasnjuje, da s tem ne misli, da opustimo vse zahteve, ki jih imamo do sebe, temveč da najdemo pravo distanco. Da cenimo svoje prednosti in jih razvijamo, da prepoznamo, v čem smo močni, in se zavedamo svojih slabosti.

»To je tisto, kar nas dela človeške,« pravi.

Kar je lažje storiti, če že imamo življenjske izkušnje, smo ljubili in bili ljubljeni, kot če smo mlajših let. Najstniki so do sebe bolj tiranski ter preglasijo logiko in mnenja drugih. Fantje želijo biti hkrati najboljši in najmočnejši, dekleta pa se osredotočijo na telo, glavno vrednost ženskosti.

»Pri 15 sem bila obsedena s svojimi stegni,« se spominja Andreja 20 let pozneje. Rada sem imela ples, sovražila pa sem se spotiti. Ko gledam fotografije iz tega obdobja, se zdim lepa. Pomaga mi pri perspektivi ... na slike iz najstniških let gledam z nostalgijo.« Na naših najljubših posnetkih so zajeti življenje, čustva, ljubezen, ki nas naredijo lepe. To je izpolnitev, notranji sijaj, ki žari. Živeti življenje je dober način, da sprejmemo svojo podobo.

Ljubezenski priročnik za telo

Opazujte se v celoti

Namesto da v ogledalu opazujete podrobnosti, stopite korak nazaj ali dva, če je potrebno. Oplazite svojo silhueto. Obrnite se, zaplešite, sprehodite se, nasmehnite ... Vaše telo živi v treh dimenzijah in tako vas vidijo tudi drugi: polna prisotnost, vitalnost, ljubkost in energija.

Do telesa se obnašajte kot do prijatelja

Poslušajte in razvajajte ga. Ulezite se in opazujte, kje vas boli, potem globoko vdihnite s trebuhom, da sprostite točke napetosti. Ko se boste umirili, se oprhajte, namažite s kremo in masirajte, ob tem pa bodite pozorni, kakšne občutke vam vzbuja masaža.

Občutite njegovo moč

Ni boljšega kot športni preizkus telesa: močan je, trden, zmogljiv ... Občutite pretok energije, ki se pretaka skozi dih in žile, ter obnovite zaupanje v svoje sposobnosti.

Pomirite se s podobo

Ogledujte si fotografije, na katerih ste si všeč. Ste bili tako lepi? Ni nujno, pa vendar ste bili ... Spomnite se komplimenta, ki ste ga dobili. Poiščite trenutek, glas osebe, ki vam ga je izrekla. Zaprite oči in dihajte. Ponovite takrat, ko boste morali obnoviti svoje zaupanje.

Prevedla in priredila Tadeja Jereb

Preberite še: Kako piti čaj kot dama? TAKO!

Priporočamo tudi: Mesečni horoskop SEPTEMBER 2017 (služba, ljubezen, počutje)

Najbolj brano