Prepletajoče pričeske, ki jemljejo dih, znane slovenske umetnice oblikovanja pričesk

Navdihujoča zgodba umetnice oblikovanja pričesk, ki ji mejo predstavlja zgolj nebo samo.

Prepletajoče pričeske, ki jemljejo dih, znane slovenske umetnice oblikovanja pričesk - Foto: Osebni arhiv

Številni frizerji so v zadnjih letih tako izpilili svoje znanje, da njihovo delo praktično že lahko uvrščamo med umetniška dela, umetnine svoje vrste. Zadnja kolekcija Urške Mavsar, umetnice oblikovanja pričesk, ki vodi kranjski frizerski studio Kutikula, se imenuje Čas, umetnost prepletanja las popelje na doslej povsem neznan nivo.

Že zelo zgodaj je začutila željo po ustvarjanju, na frizersko pot pa je stopila s koncem osnovne šole, ko je pričela bolje spoznavati frizerski poklic. "Po končani srednji šoli sem se zaposlila v enem izmed bolj znanih ljubljanskih salonov, kjer sem s trudom in odrekanjem dosegla, da sem postala del art team ekipe. Od tu naprej navzven izgleda le kot blišč, v resnici pa se za tem skriva ogromno dela. Dobila sem priložnost nastopati na velikih odrih, delati reklame in snemanja, urejati zvezde na televiziji in sodelovati pri drugih velikih projektih," pojasnjuje Urška.

Z materinstvom pa je občutila vse večjo željo po tem, da se odmakne in nastopi pod lastno znamko.

"Kot mama želim, da me otroci vidijo kot uspešno žensko, na katero so lahko ponosni. S tem, da sem bila zaposlena drugod, se nisem mogla v celoti izraziti in biti hkrati nagrajena tudi za svoja odrekanja ter trdo delo. Ko stopiš na samostojno pot, pridejo zraven tudi skrbi. Sem se odločila prav? Ker pa svoje delo opravljam s predanostjo in ljubeznijo, nisem nikoli pomislila na to, da mi ne bo uspelo," odločno pove.

Navdih za svoje delo najde v vsakodnevnih stvareh, včasih v divji in neukročeni naravi, drugič v negotovem času, v katerem smo se znašli. Navdušuje jo tudi kultura, v kateri ne zmanjka prepletanja, bodisi v obliki idrijske čipke, ribniške suhe robe ali makramejev. Urški kreativnosti resnično ne zmanjka, kar je dokazala z zadnjo kolekcijo poimenovano Čas. "Kolekcija je nastala v obdobju, ki ga do danes nismo poznali. Negotovost, zmedenost, strah in nesposobnost predvidevanja, kaj bo jutri. S vsem prepletanjem , ki na ven daje občutek glamurja in popolne urejenost sem želela prikazati čas, v katerem živimo," razloži umetnica in nadaljuje: "Po eni strani neskončni vzorci kažejo, da življenje teče dalje in nas navdihuje z upanjem. Po drugi pa v vsej kompleksnosti ne vidimo, kako se bo končalo, in nas tako samo prepričuje, da vztrajamo in se borimo do konca."

S kolekcijo, ki je nastajala kar šest mesecev, je svojo željo po kreativnosti izživela še nekoliko drugače.

Za začetek je nove vzorce raziskovala s pomočjo vrvi, s pravim izzivom pa se je soočila, ko je bilo potrebno lase, spletene v vzorce, tudi pritrditi. Kot pojasnjuje sama, rada odkriva nove oblike, kljub pomanjkanju časa pa svoje znanje in ideje nenehno izpopolnjuje. Tako je pozno zvečer, ko so mož in otroci zaspali, sama sedla na stol in se lotila ustvarjanja. "Največji izziv mi je z vsakih novim projektom prerasti samo sebe in dokazati vsem drugih, kaj vse se da iz las ustvariti," zaključi Urška, katere trud so prepoznali tudi onkraj slovenskih meja. 

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: Pozabite na romantične bluze, to poletje jih bo zamenjal ta nepričakovan trend

Priporočamo tudi: To je enostaven izračun, s katerim natančno izveste, kakšna je vaša velikost modrčka

Najbolj brano