Konec sušnega obdobja za vašo kožo

Je pozimi vaša koža podobna puščavi? Za ta pojav je večinoma kriv suh zrak, ki ga v stanovanju povzroča kurjava, svoj delež pa prispevajo tudi geni. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako preskočiti sušno obdobje.

Konec sušnega obdobja za vašo kožo

1. Vlažilna krema za mešano kožo Oil Control, Afrodita, 8,99 €
2. Aquaporin Active, Eucerin, 13,90 €
3. Aqua Sensation, Nivea Visage, 9,56 €
4. Gènifique Nutrics, Lancôme, 72 €
5. Hydra Life, Dior, 52,45 €
6. Vlažilni gel Hydrastim, Melvita, 26 €
7. The Skincare, Shiseido, 50 €
8. Comfort on Call, Clinique, 48,90 €
9. Hydro-Protettiva, Collistar, 36,47 €
10. Hydra Floral Anti-Pollu­tion, Declèor, 51,35 €

Približno 7,5 milijona žensk v Evropi se spoprijema s težavami suhe, grobe in na videz utrujene kože brez leska.

Strokovnjaki za ta pojav krivijo vrsto zunanjih dejavnikov, kot sta klima in menjava letnih časov. Proces staranja pa lahko ta pojav še okrepi. Približno 15 do 20 odstotkov kožne maščobe proizvedejo lojnice, okoli 80 odstotkov pa je proizvedejo kožne celice same; na tvorbo maščobe pa pomembno vplivajo še hormoni. Pri presenetljivo velikem številu žensk je vzrok za izsušenost kože tudi preveč intenzivno čiščenje kože ali uporaba napačnih izdelkov. Sredstva, ki vsebujejo alkohol, so za suho kožo preveč agresivna, zatrjujejo strokovnjaki. Pri čiščenju je namreč pomembno, da ne poškodujemo naravnega zaščitnega sloja kože, tako imenovanega hidrolipidnega plašča. Zato za čiščenje prav tako ni primerna uporaba mila. Ko izbirate negovalna sredstva, upoštevajte pravilo, da na koži pet minut po nanosu ne smete čutiti zategovanja.

Na kožo nanašajte posebne kreme, katerih učinkovine ji dovajajo maščobo in jo intenzivno vlažijo. Kreme se morajo dobro vpijati in na koži ne smejo puščati mastnih sledi, občutek na njej pa mora biti prijeten še šest do osem ur.
K učinkovitim sredstvom strokovnjaki med drugim prištevajo ureo, telesu lastno snov, ki ima sposobnost, da nase veže vodo, vendar lahko pri zelo suhi in občutljivi koži njena koncentracija, višja od treh odstotkov, povzroči draženje ali rahlo pekoč občutek. Kot nežnejšo rešitev dermatologi zato priporočajo glicerin, snov, ki prav tako veže vodo nase, vendar kože ne draži.

Da bi koža čim dlje ohranila vlago, uporabljajte bogata rastlinska olja, kot so karitejevo, jojobino in makadamijino. Zelo blagodejne lastnosti ima tudi gamalinolenska kislina, ki jo pridobivajo iz svetlina, grozdnih pečk ali konoplje in ki lahko deloma nadomesti koži lastne maščobne kisline. K učinkovitim vlažilcem kože seveda sodi še hialuronska kislina, ki lahko veže nase več kot tisočkratno količino lastne teže vode.

Najnovejša spoznanja na področju genetike pridno uporabljajo tudi v kozmetični hiši Lancôme in tako širijo spekter rešitev za izsušeno kožo. V njihovih laboratorijih so identificirali deset genov in osem proteinov, ki so značilni za suho kožo. Dr. Veronique Delvigne, znanstvena direktorica podjetja Lancôme International, je pojasnila, da so pri tem analizirali celice zgornje plasti kože, celične povezave in ceramide, ki imajo vsi ključno vlogo pri ohranjanju ravnovesja v koži.

Ugotovili so, da pri suhi koži nastajajo motnje pri delitvi celic in izmenjavi tekočin med celicami ter tvorbi ceramidov. Na osnovi spoznanj so tako ustvarili novo spojino Nutrics Komplex, ki naj bi ciljno spodbujala le določene celice. Kompleks namreč vsebuje osem različnih lipidov, pet različnih ceramidov, maščobno kislino in holesterol, ki skrbijo za ravnovesje proteinov ter prožnejšo, odpornejšo in bolj sijočo kožo.

In kaj poleg naštetega še lahko storite za svojo kožo? Poskrbite za ustrezno ozračje v prostoru, zlasti pozimi, ko je zrak že sam po sebi bolj suh, poleg tega pa ga še dodatno izsuši ogrevanje prostorov. Pri sobni temperaturi 20 do 22 stopinj mora biti vlažnost zraka 40- do 60-odstotna, večinoma pa je vrednost vlage kar za tretjino nižja. Pomagate si lahko z vlažilniki prostorov ali s posodami, v katere nalijete vodo.

Najbolj brano