Položaj, v katerem bi morale spati vse ženske nad 50 let: Najboljši položaj za spanje, s katerim lahko povečate proizvodnjo kolagena

Kolagen je bistvena beljakovina za ohranjanje zdrave in mladostnega videza kože. Čeprav obstajajo številni izdelki za nego kože in tretmaji, ki naj bi spodbujali proizvodnjo kolagena, lahko na raven kolagena vpliva tudi položaj, v katerem spite.

Položaj, v katerem bi morale spati vse ženske nad 50 let: Najboljši položaj za spanje, s katerim lahko povečate proizvodnjo kolagena - Foto: Profimedia

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu, ki zagotavlja strukturo in elastičnost kože, kosti, kit in hrustanca. S staranjem se sposobnost telesa za proizvodnjo kolagena zmanjšuje, kar povzroča gube, povešeno kožo in bolečine v sklepih. Čeprav obstajajo številni izdelki za nego kože in tretmaji, ki trdijo, da pospešujejo proizvodnjo kolagena, ali ste vedeli, da lahko na raven kolagena vpliva tudi položaj, v katerem spite?

Ste se že kdaj zjutraj zbudili s sledmi blazine na obrazu? Če je tako, morate vedeti, da to ni dobro za vašo kožo. Te sledi so posledica slabe drže med spanjem, kar lahko povzroči prezgodnje gube in slabši splošni videz kože in obraza. Da bi se temu izognili, je priporočljivo, da se izogibate spanju na trebuhu ali boku, kolikor je le mogoče, da zagotovite, da vaš obraz čez noč ne bo stisnjen ob prevleko za vzglavnik.

Ne spreglejte:

Kot poroča Presse Santé, po mnenju Dr. Langeja, plastičnega kirurga iz Montpellierja, za ohranjanje strukture obraza in čim večjo odložitev gub ni boljšega položaja za spanje kot na hrbtu. Le tako lahko preprečimo, da bi ponoči pritiskali neposredno na obraz, in ne prekinemo procesa obnavljanja celic.

Spanje v pravem položaju lahko pomaga telesu proizvajati več kolagena, zaradi česar je koža bolj zdrava in mladostna. Tukaj je položaj, v katerem morate spati, da povečate raven kolagena in si zagotovite lepšo kožo.

S temi preprostimi spremembami spalne rutine lahko spodbudite nastajanje kolagena in dosežete bolj zdravo in lepšo kožo.

Zakaj je priporočljivo spati na hrbtu?

Spanje na hrbtu je najboljši položaj za spodbujanje nastajanja kolagena in preprečevanje gub. Ko spite na boku ali trebuhu, je vaš obraz pritisnjen na vzglavnik, kar povzroča trenje in raztezanje kože. To lahko sčasoma privede do nastanka gub in drobnih linij.

Spanje na hrbtu prav tako pomaga preprečevati nabiranje tekočine okoli oči, kar lahko povzroči temne kolobarje in zabuhlost. Ko spite na hrbtu, gravitacija pomaga odvajati odvečno tekočino z obraza in zmanjšuje otekanje.

Spanje na hrbtu je koristno tudi za povečanje ravni kolagena, ki se lahko poškoduje zaradi pritiska na obraz. Težava je le v tem, da se mnogim ljudem položaj na hrbtu zdi neudoben. Da se nanj navadite, lahko traja nekaj časa. V tem času lahko za ohranjanje tega položaja ponoči uporabljate blazine na obeh straneh telesa ali blazino, namenjeno spanju na hrbtu, ki vam bo nudila boljšo oporo. Najtežje se je upreti nehotenim nočnim gibom, zaradi katerih spreminjamo položaj v postelji, ne da bi si to nujno želeli. 

Uporabite svileno prevleko za vzglavnik

Poleg spanja na hrbtu lahko uporaba svilene prevleke za vzglavnik pripomore tudi k večji tvorbi kolagena in preprečevanju gub. Svila je naravno vlakno, ki je nežno do kože, zmanjšuje trenje in zmanjšuje poškodbe na površini kože.

Svilene prevleke za vzglavnike pomagajo uravnavati temperaturo in raven vlage, s čimer ohranjajo kožo navlaženo in preprečujejo izsušitev. To lahko pomaga preprečiti nastanek drobnih linij in gub ter spodbuja nastajanje kolagena.

Pred spanjem uporabite vlažilno kremo

Poleg spanja v pravilnem položaju lahko tudi uporaba vlažilne kreme pred spanjem pripomore k pospeševanju nastajanja kolagena in preprečevanju nastanka gub. Vlažilci pomagajo pri vlaženju kože, preprečujejo izsušitev in zmanjšujejo pojav drobnih linij in gub.

Poiščite vlažilno kremo, ki vsebuje sestavine, ki spodbujajo tvorbo kolagena, kot sta retinol ali vitamin C. Te sestavine lahko pomagajo spodbuditi tvorbo kolagena ter izboljšajo strukturo in tonus vaše kože.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton načrtuje gesto, ki bi lahko kršila protokol na kronanju

Priporočamo tudi:Lorella Flego razkrila, kako je zakrita v zavesi čakala na modno revijo (njena anekdota vas bo nasmejala do ušes)

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Najbolj brano