Naravna, bio, eko ali organska kozmetika?

Še pred desetletjem so o organski kozmetiki govorili le poznavalci, za katere se je večini zdelo, da s svojimi opozorili o strupih, ki jih nanašamo na telo, močno pretiravajo.

Pred petimi leti smo v Sloveniji lahko kupili le dve ali tri znamke certificirane organske kozmetike v izbranih trgovinah, v modo pa so prišli izdelki, ki niso bili preizkušeni na živalih in so poudarjali naravne sestavine. Danes lahko izbiramo v množici izdelkov z bolj ali manj strogimi certifikati, še vedno pa se sprašujemo, kaj je res naravno in kaj ne ter kako izdelki resnično delujejo.

Naravna, bio, eko ali organska  kozmetika? - Foto: Fotografija Imaxtree

Zakaj naravno?

Z naravno kozmetiko boste dovolili, da bo koža sama skrbela za svoje ravnovesje, sestavine iz narave, predelane koži prijazno, pa bodo le spodbujale njeno naravno delovanje, jo hranile in ji pomagale dosegati naravno ravnovesje. Sintetične sestavine bodo v nasprotju z naravnimi kožo obremenile in polenile ter jo naredile odvisno od izdelkov, ki jih vsebujejo. Poleg precej agresivnih sestavin, ki naj bi vašo kožo nahranile, pomladile, napele, pa ti vsebujejo naftne derivate, umetne dišave, akrilne snovi, parabene, pospeševalce vpijanja in podobno, koža se posledično slabše obnavlja, hitreje stara in je podvržena več alergijskim reakcijam.

In ne zamahnite z roko!

»Vaša prababica tako imenovane konvencionalne kozmetike še poznala ni. Babica je verjetno uporabljala le eno kremo vse leto. Vi pa – če porabite le en losjon za telo, eno mleko za sončenje, dve dnevni in dve nočni kremi ter dve kremi za roke na leto, ste že pri več kot kilogramu 'zaužitih' sestavin. A verjetno se tudi kdaj pa kdaj napudrate, našminkate, si nalakirate nohte …

Povprečna predstavnica lepšega spola, stara med 20 in 30 let, porabi na leto od štiri do šest kilogramov kozmetike. Od tega bo 60 odstotkov končalo tudi v krvi, jetrih, ledvicah in drugih organih, « opozarja Sanja Lončar iz projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Morda se bo vaša koža odzvala tudi na popolnoma naravno kremico, ker ne prenašate katere od sestavin ali pa je določeno eterično olje za vas premočno. V bogati ponudbi boste lahko poiskali izdelek, ki vam bo ustrezal, morda celo iz iste linije.

Zakon, ki dopušča zavajanje kupcev

Žal zakon o kozmetičnih izdelkih ni urejen. Morda si boste privoščili drag izdelek, na katerem bo z velikimi črkami pisalo naravno, bio, eko ali organsko, ko se boste doma lotili branja dragocenih sestavin, pa boste ugotovili, da krema ali šampon vsebuje vse kaj drugega kot 'naravo', če na embalaži najprej ne boste poiskali verodostojnega certifikata (seveda pa obstaja tudi naravna kozmetika brez certifikatov – ti so precej dragi –, vendar boste morali močno zaupati tistemu, ki vam bo to kozmetiko prodal).

Certifikati so lahko vaše vodilo

»Razlikujemo certifikate, ki so podeljeni naravni kozmetiki (na primer certifikat BDIH), in certifikate, ki so podeljeni organski kozmetiki (na primer Soil Association), vedeti pa moramo, da tudi med njimi obstajajo velike razlike, saj imajo različno stroga merila.

Soil Association, ki velja za najstrožji evropski certifikat za organsko kozmetiko (in prehrano), zahteva v izdelku z oznako Organic na primer najmanj 95 odstotkov organskih sestavin (če nima oznake Organic, pa najmanj 70), v izdelkih ne dovoljuje širokega spektra potencialno nevarnih sestavin ter vedno preverja tudi celoten proces proizvodnje; na drugi strani pa certifikat Ecocert v izdelkih z oznako Organic zahteva v končnem izdelku najmanj 10 odstotkov organskih sestavin in dovoljuje tudi do 5 odstotkov sintetičnih sestavin.

Zelo strog je tudi avstralski certifikat OFC (pri izdelkih z oznako Organic zahteva od najmanj 70 do 95 odstokov organskih sestavin), pri certifikatu NaTrue je delež organskih sestavin odvisen od števila zvezdic certifikata (pri eni zvezdici delež organskih sestavin ni določen, pri dveh je določen delež organskih sestavin 10, 5 odstotka, če ima tri zvezdice, pa 19 odstotkov organskih sestavin v končnem izdelku) . .

Ne zanašajte se le na certifikate, temveč preverite sestavine izdelka, ki ga kupujete, in obenem upoštevajte tudi, kateri certifikat ima izdelek, « opozarjata lastnici OrCe Diana in Tjaša. »Ameriški eko standardi, z izjemo certifikata OTCO, niso primerljivi z evropskimi standardi, saj imajo preveč ohlapne kriterije, « opozarja še Lončarjeva.

Razlika med bio in organsko kozmetiko

»Ko govorimo o organski/bio/ekološki kozmetiki, mislimo na izdelke enake kakovosti. Različni pojmi so se pojavili z različnimi certifikati – bistvo je, kako stroga merila imajo, zato upoštevajte le strogost certifikata, ne njegove oznake eko, bio ali organsko. Ime namreč sploh ni zaščiteno, zato oznaka naravno/eko/bio na izdelku ne pomeni ničesar, « opozarja Diana Vlahinič.

Rok uporabe

Da bo vaša kozmetika dala vse od sebe, upoštevajte rok uporabe, dobro jo zapirajte, hranite v temnem in ne prevročem prostoru ter je ne prelivajte. Tudi naravna kozmetika lahko ob pravilni uporabi zdrži več mesecev, kar je odvisno predvsem od sestavin in primerne embalaže.

PRI NAKUPIH BODITE POZORNI

Vedno preglejte vse sestavine, ki jih vsebuje kozmetični pripomoček, saj beseda naravno, eko ali bio ni zagotovilo, da kupujete naravno neoporečen izdelek. Če je med sestavinami navedeno katerokoli naslednje ime, izdelek ni naraven in vam dolgoročno lahko škoduje: Acrylates/c10-30, Alkyl Acrylate crosspolymer, Aluminium starch octenysuccinate, Butul methoxydibenzoylmethane, Carbomer, Ceresin, Cetearil octanotate, Cyclopentasiloxane, Demethicone, Disodium edta, Disodium phosphate, Glyceril polymercrylate, Glyceril stearate, Glyceril oleate, Hexyladecanon, Hexyldecyl Laurate, Isohexadecane, Isoparaffine, Methaxycinnamate, Methylparaben, Paraffinum sodium, Paraffinum liquidum, PEG-100 sterate, Polyacrilamide, Polysobutene, Potasium cetyl phosphate, Propylene glycol, Propyl paraben (ali katerikoli drug paraben! ), Sodium hydroxide, Sodium benzonate, Sorbitan, Stearly alcohol, Triethylene glycol …


Za strokovno pomoč pri pisanju in pregled članka se zahvaljujemo Tjaši Korbar in Diani Vlahinič, lastnicama trgovine OrCa, ki prodaja le visokokakovostno organsko kozmetiko in obenem ozavešča kupce in širšo javnost o zdravem in varnem življenju za ljudi, živali in celoten planet (www.or-ca.si).

Najbolj brano