Lasni podaljški

Dolgo, daljše, najdaljše  ...

Skrivnosti o lepih lasnih podaljških je z nami delil Mare Filipič, strokovnjak na tem področju.

Lasni podaljški - Foto: Fotografija promocijsko gradivo, Fotografija Imaxtree, Fotografija arhiv Elle

Mare Filipič že osem let na svetovnih modnih revijah vstavlja lasne podaljške manekenkam. Njegovi mednarodni kolegi ga imajo za pravega strokovnjaka in ga večkrat povprašajo za nasvet. Leta 2007 je za reklamno kampanjo Dior lasne podaljške pritrdil na lase top modela Jessice Stam.

»Pred recesijo so bili podaljški na modnih revijah obvezni, saj je volumen las vedno odražal bogastvo. Obstaja pa velika razlika med podaljški na modnih revijah in tistimi za vsak dan. Na modni reviji ustvarimo iluzijo za 20 minut in pogosto ni pomembno, da so ti videti realno, medtem ko morajo biti lasni podaljški za vsak dan prepričljivi oziroma del naravnih las, « pove Mare za začetek.

Naravni ali umetni?

Poznamo umetne in naravne lasne podaljške. Kakovostnejši so seveda naravni lasje (in zato veliko dražji). Večina jih izvira iz Kitaj­ske ali Indije; ti lasje so debelejši od naših, srednjeevropskih, zato so tudi težji, in so rjave ali črne barve. To pomeni, da je treba lase kemično obdelati s postopkom svetlenja. Od kakovosti obdelave je seveda odvisno, kako so lasje potem videti. Podaljški pa zahtevajo tudi veliko nege, česanja in krtačenja.

Pritrditev

Lasne podaljške lahko pritrdimo na različne načine:

  • z lepilom za lase – če so šivani na trakove;
  • s silikonom za lase – če so v majhnih šopih;
  • s pletenjem – črnska metoda, ki jo uporablja tudi Naomi Campbell;
  • s kleščami in kovinskimi obroči – kalifornij­ska metoda.


Podaljški za vsak dan

Če podaljški niso pritrjeni kakovostno oziroma če frizer zadeve ne obvlada popolnoma, se to takoj opazi. Večina ne razume, kako zahtevno jih je vzdrževati, da so res lepi; zato jih priporočamo ljudem, ki imajo dovolj časa in strokovno podkovanega frizerja, ki jih zna krotiti. Za res lepe podaljšane lase je dobro vstaviti do 30 tisoč las v šopkih s 30 do 50 laski. Uskladiti jih moramo seveda z dolžino in obliko naravnih las. Če želi lase na primer podaljšati ženska z ostro rezanim pažem, je to skoraj nesmiselno, saj bo razlika takoj opazna oziroma je frizer ne bo mogel prikriti.

Lase s podaljški moramo torej oblikovati v primerno pričesko, ki bo z obliko kar najbolje prikrila razliko v dolžini. Kar zadeva dolžino, pa seveda ne smemo pretiravati. Če so lasje kratki, ne moremo pričakovati, da bodo s podaljški lahko postali zelo dolgi. Razlika v teži bo namreč tako očitna, da se bo podaljšane lase videlo že na daleč.

Nega

Podaljške si najpogosteje omislijo ženske s svetlimi lasmi, zato jih je bilo treba posvetliti. Za nego tako priporočam zelo mehke šampone in intenzivne balzame. Če vam v salonih, kjer vam podaljške pritrdijo, ne svetujejo posebne nege, uporabljate izdelke, ki ste jih uporabljali že prej. Obstajajo pa tudi posebne krtače za česanje podaljškov s kovinskimi konicami.

Barvanje

Podaljške iz naravnih las lahko barvamo. A ker ne vemo, kako zahteven postopek barvanja so ti lasje že preživeli, je mogoče, da se ne bodo enakomerno pobarvali. Tako bo veliko bolje, da si omislite podaljške, ki so barvno zelo podobni vašim lasem, in se barvi potem le še čim bolj uskladita.

Menjava lasnih podaljškov

Lasne podaljške zamenjamo, ko se mesto spoja preveč odmakne od lasišča ali ko ti postanejo porozni oziroma se začnejo cefrati in postiti kot dreadlocksi.

Oblikovanje pričeske z lasnimi podaljški

Ko vstavimo podaljške, so ti le polizdelek, kar pomeni, da potrebujejo striženje. Tako jih povežemo v obliko. Od spretnosti frizer­ja, ki naj bi bil podkovan s tehniko in naj bi imel prefinjen občutek, koliko podaljškov bo vstavil, pa je odvisno, koliko bodo ti vidni oziroma ali bodo okolici opazni. Podaljševanje las slabe kakovosti lahko na primer povzroči, da se v jesenskem vetru gibajo samo zgornji, torej naravni lasje, za podaljške bi bila v tem primeru namreč potrebna kraška burja.

Najbolj brano