Kako uporabljati samoporjavitvene izdelke?

Z uporabo samoporjavitvenih izdelkov se izognemo nevarnosti sončnih žarkov. Poznamo več izdelkov, kot so geli, kreme in spreji. Za vas smo pripravili kratek vodnik za njihovo uporabo.

Kako uporabljati samoporjavitvene izdelke? - Foto: Fotografija Shutterstock

Kako delujejo?

Aktivna sestavina, ki povzroča umetno porjavitev se imenuje DHA (Dihydroxyacetone). Gre za nestrupeno substanco, ki reagira s celicami v najvišji plasti kože tako, da proizvedejo rjav pigment. Substanca ob kontaktu s proteini obarva površino celic. Strokovnjaki zagotavljajo, da je celoten proces popolnoma neškodljiv.

Piling

Če želite enakomerne in naravne rezultate, si morate pred uporabo samoporjavitvenih izdelkov temeljito odstraniti odmrle celice. Nežen piling uporabite po celem telesu, ne pozabite na obraz.

Odstranitev dlačic

Če ne boste skrbno odstranili vseh nezaželenih dlačic, boste prav tako lahko dosegli slabe rezultate. Zato si dan pred uporabo izdelka, z voskom ali britvico odstranite dlake in se tako izognite lisam.

Vlaženje

Pol ure preden nanesete izdelek, si celotno telo namažite z vlažilno kremo. S tem boste kožo dobro navlažili in ustvarili enakomerno površino. Suha koža namreč hitreje vpija izdelek, zato se lahko pojavijo lise. Ne pozabite, da se ponavadi iz istega razloga samoporjavitveni izdelki malo naberejo na kolenih, komolcih in prstih. Zato bodite na teh področjih še posebej previdni.

Nanos izdelka

Da ne boste imeli oranžnih dlani, pri nanašanju uporabite plastične rokavice. Če se odločite, da zaradi natančnejšega nanosa, ne boste uporabili rokavic, si vsake 3 do 5 minut umijte roke. Izdelek nanašajte od spodaj navzgor, se pravi, da začnete pri stopalih. Posebno pozornost posvetite komolcem, kolenom, petam in gležnjem. Ker je samoporjavitveni izdelek težko odstraniti, ga poskušajte nanašati čim bolj enakomerno, še posebej na obrazu. Pomembno je, da pazite pri lasišču in ne pozabite na vrat. Rezultati pri večini izdelkov se vidijo šele po dveh ali treh urah.

Odstranjevanje

Ko se tuširamo, se nam približno tretjina umetne barve spere. Če želite, da ste dlje časa rjave, si izdelek nanašajte vsak teden ali vsak tretji dan, odvisno od intenzivnosti barve, ki jo želite. Kadar pa niste zadovoljne z rezultati in se želite znebiti umetne zagorelosti, uporabite piling ob vsakem tuširanju.

Pozor! Ne pozabite, da vas samoporjavitveni izdelki, ne varujejo pred škodljivimi sončnimi žarki. Zato je pomembno, da se pri izpostavitvi soncu mažete s sončnimi kremami.

Še nekaj uporabnih nasvetov

Ko uporabite izdelek, počakajte vsaj 15 minut preden se oblečete, drugače si boste umazali oblačila. Uporabite tak izdelek, ki je rahlo obarvan, da vidite, kje ste ga že nanesli.

Pazite, da izdelek ne bo pretemne barve in da ustreza odtenku vaše kože izogibajte se stiku z vodo vsaj še tri ure po nanosu izdelka.

Pred uporabo samoporjavitvenega izdelka nanesite vazelin na nohtno kožico in nohte. S tem si boste zaščitili manikiro in preprečili obarvanje konic prstov.

Na obrazu uporabite samoporjavitven izdelek namenjen samo za obraz ali pa navaden izdelek zmešajte z malo vlažilne kreme.

Najbolj brano