Ali smo zaradi barv bolj srečni ali je dopaminska moda le prehodni trend? Strokovnjaki odgovarjajo in pojasnjujejo pomen barv, ki jih nosimo

Iz svoje garderobe opuščamo trezne barve in čutimo vse večjo motivacijo za tveganje z novimi barvnimi kombinacijami. O tem, kako barve vplivajo na razpoloženje, smo se pogovarjali s strokovnjaki.

Ali smo zaradi barv bolj srečni ali je dopaminska moda le prehodni trend? Strokovnjaki odgovarjajo in pojasnjujejo pomen barv, ki jih nosimo - Foto: Profimedia

Tudi vi občudujete druge, ker si drznejo vstopiti v barvit način oblačenja, vi pa si ne upate narediti koraka naprej in se raje zatekate v "varne", nevtralne kombinacije? Barve imajo na nas velik psihološki pomen, vplivajo na naše duševno stanje in ga izražajo, pa tudi na način, kako čutimo in odražajo naša čustva. Je čas, da se odnete v živahne barve, polne življenja?!

Ne spreglejte:

Od trenutka, ko se budilka sproži in jo ugasnemo z željo, da je to sad naših sanj, je prvo vprašanje, ki se nam poraja v glavi, "kaj naj danes oblečemo? Od tega trenutka dalje čustva prevzamejo vajeti in odločajo namesto vas - in če ne verjamete, poskusite: spomnite se videza, ki ste ga nosili nekega dne, ko ste se ga veselili, ali pomislite, kaj ste nosili na dan, ko niste mogli dobro spati in ste morali v službo v pisarno ... Kakšne barve ste nosili? V resnici naša celotna podoba sporoča, velikokrat se ne zavedamo vseh podrobnosti, ki jih posredujemo s svojim videzom, vendar celo barve, ki jih uporabljamo, govorijo o tem, kako se tisti dan počutimo, in o sporočilu, ki ga želimo posredovati.

Dopamin moda

Barva še nikoli ni bila tako prisotna na modnih brveh in v uličnem slogu kot v zadnjih nekaj sezonah in za zdaj ni videti, da bi se nameravala posloviti. Razmah trenda pisanih oblačil je tesno povezan s povečano ravnjo dopamina, znanega tudi kot molekula sreče - ta je odgovoren za občutek dobrega počutja, uravnava razpoloženje in ustvarja vsakodnevno motivacijo. Tako se je rodil modni fenomen dopamina: oblačenje za razpoloženje, ki ga želite doseči. Strokovnjaki trdijo, da "ko nosimo določeno barvo, imamo fizični občutek, povezan z določenim čustvenim stanjem. Vsak odtenek in način kombiniranja barv vpliva na našo samozavest in samopodobo ter ima velik vpliv na našo podobo in osebnost."

To lahko vidimo v Netflixovi seriji "Wednesday" v kateri nastopata dve nasprotujoči si osebnosti. Merlina Addams, bolj znana kot Wednesday, se oblači izključno v črno in belo ter je precej temačna osebnost, kar ustreza ideji, da "če želimo ostati neopaženi, nezavedno iščemo barve, ki ne pritegnejo preveč pozornosti." Na drugi strani je njena sostanovalka Enrid, ki je vesela in vedno nosi pisana oblačila, kar kaže, da "če bomo nosili bolj pisane odtenke, bomo bolj proaktivni.

Ali vas nošenje barv osrečuje? Na fiziološki ravni se sproščajo snovi, kot sta adrenalin in serotonin, ki nam dajo energijo in povečan občutek sreče. Vendar se ne prepustite barvni mrzlici: Pomembno je, da nosite barve, za katere menite, da odražajo vaše počutje. To dejstvo bo ustvarilo skladnost med našim telesnim videzom in čustvenim stanjem, tako da bo na psihološki ravni ugodje zaradi skladnosti med tem, kar čutimo, in tem, kar izražamo, prispevalo k temu, da bo naše samospoštovanje višje in da se bomo bolje počutili," so pojasnili na platformi za psihologijo.

Pomen barv

Strokovnjaki so pripravili vodnik za prepoznavanje pomena barv, ki jih najpogosteje uporabljamo pri oblačenju: 

Črna

To je zelo ambivalentna barva: če v njej prevladujete, pomeni krepitev moči in višjo samozavest, če pa prevladuje nad vami, lahko povzroči apatično ali negativno razpoloženje.

Beli in nevtralni toni

Na nasprotni strani lestvice so nevtralni toni, ki pomenijo sladkost, eleganco in ustvarjajo stanje večje umirjenosti. Bež je zaradi zelo sproščujočega učinka dober blažilec stresa.

Modra

Vzbuja zaupanje, mir in bližino. Uporaba te barve nam daje občutek miru in udobja, čeprav v svojih hladnejših vidikih izraža hladnost ali odmaknjenost.

Rumena

Če se spomnite filma "Inside Out", se boste spomnili, da je lik "veselja" v rumenem tonu, ker je to vesela barva par excellence. Poleg tega je ta barva povezana s sposobnostjo koncentracije.

Rdeča

Tako kot ogenj pomeni strast in vojno, tudi rdeča barva predstavlja ljubezen, pa tudi agresivnost in bes. Je ena najmočnejših barv, vendar morate vedeti, kdaj jo nositi, da bi si pridobili samozavest.

Zelena

To je barva narave, zato jo naši možgani zlahka predelajo in jo ocenijo kot estetsko prijetno. Ko se uporablja, sporoča mir, harmonijo in upanje.

Oranžna

Povezana z eksotiko je idealna barva za dneve, ko opazimo, da je naša samozavest nekoliko nizka. Predstavlja energijo, optimizem in zabavo.

Vijolična

Te barve v vsakdanjem življenju nismo vajeni, zato z njo izražamo prefinjenost, razkošje, skrivnostnost in modrost.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Princ Harry se je odzval na govorice, da njegov oče ni kralj Charles, pač pa James Hewitt

Priporočamo tudi:Pozabite na pajkice, Eva Longoria in Kim Kardashian pravita, da so te športne hlače nov šik

Najbolj brano