Nega kože pozimi

Koža ima pozimi posebne potrebe. Predstavljamo vam preverjene in učinkovite sestavine, ki v zimskem negovalnem koktajlu ne smejo manjkati.

Lepota, 9. 1. 2015
Nega kože pozimi - Foto: shutterstock, promo

Zima je za kožo prava podnebna katastrofa. Ko temperatura pade pod osem stopinj, začnejo lojnice opravljati svoje delo; zaščitni plašč maščobnih kislin se tanjša in koža posledično izgub­lja vlago. In ko vstopite v ogrevan prostor s suhim zrakom, se izgubljanje dragocene tekočine še pospeši. Prav zato nas pozimi pogosto pestijo občutek zateg­njene kože, srbenje in rdečica, kar nepravi izdelki za nego kože še poslabšajo. Za lahke tekočine in hidrogele je napočil čas za zimski spanec, saj zaradi velike vsebnosti vode hitro izhlapijo in tako kožo še bolj osušijo.

Prava izbira so izdelki za nego, posebej izdelani za temperature, nižje od nič stopinj Celzija, bogati z lipidi oziroma maščobami (pet najboljših izdelkov lahko najdete na tej strani). Optimalno 'zamrzovanje' boste dosegli s plastenjem: najprej nanesite serum, nato še kremo.

Ceramid

Ceramid je naravna sestavina vrhnje plasti kože, epidermisa. Preprečuje izgubljanje vlage in deluje proti nastajanju tako imenovane krhke kože. S pomočjo biotehnološkega procesa lahko ceramid pripravimo s pomočjo kvasa in takšen se nato uporablja v izdelkih za nego kože.

Rastlinska olja

Okrepila bodo pregradni sloj kože, tako da vlaga ne bo mogla uiti, in kožo zgladila. Posebej priporočljiva so: avokadovo, olivno, sezamovo, riževo, sončnično olje in olje pšeničnih kalčkov.

Karitejevo maslo

Izhaja iz sadja karite, ki raste v Afriki, v Sudanu. Vsebuje ogromno nenasičenih in nasičenih maščobnih kislin, trigliceridov, vitamin E, provitamin A in alantoin, zaradi česar je karitejevo maslo najboljši izdelek za nego kože.

Urea

Urea je organska spojina, sečnina, ki veže vlago v zelo suho kožo. Pomagajo ji kožne celice, ki se povezujejo med seboj in tako krepijo zaščitni prag. V kozmetiki so izdelki sintetično proizvedeni, s koncentracijo sečnine od pet do deset odstotkov.

Pantenol

Pantenol je provitamin B5, ki konzervira vlago v koži in stimulira aktivnost celic. Poleg tega pantenol učinkuje pomirjujoče in spodbuja celjenje, lajša srbenje, zmanjšuje rdečico in je idealen za nego suhe kože. V lekarnah lahko kupite običajno kremo, imenovano Pantenol.

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano